Xhamia Golders Green organizon ekspozitë për heronjtë myslimanë të Shoah

Xhamia Golders Green do të organizojë një ekspozitë unike “Yad Vashem” njëditore në fillim të vitit të ri, duke theksuar shqiptarët muslimanë që ndihmuan, mbrojtën dhe shpëtuan fqinjët e tyre hebrenj gjatë Holokaustit.

Ekspozita, e cila do të mbahet nën kujdesin e Forumit të Besimeve në Londër, është pjesë e përpjekjes së xhamisë për të hapur dhe zhvilluar dialogun me fqinjët e saj, në prag të kundërshtimeve të bëra në hapjen e saj, si Qendra për Kuptimin Islam, në Golders Green.

Ngjarja “Yad Vashem”, që do të mbahet të dielën më 6 janar, shqyrton reagimin e shqiptarëve muslimanë që sfiduan pushtuesit nazistë. Shqiptarët nuk mbrojtën vetëm qytetarët e tyre hebrenj por gjithashtu ofruan strehë për refugjatët hebrenj që kishin mbërritur në Shqipëri dhe u përballën me deportimin në kampet e përqendrimit.

Rabbi Natan Levy, shefi i operacioneve në Forumin e Besimit në Londër dhe një nga organizatorët që qëndrojnë pas ngjarjes, tha: “Ekspozita është një kujtesë e fuqishme se gjatë orës më të errët të komunitetit hebre, komuniteti musliman në Shqipëri ishte një nga pak ata që nuk qëndronte në vend kur nazistët u përpoqën të zhduknin fqinjët e tyre hebrenj.

“Është gjithashtu tepër e rëndësishme të kujtojmë se komunitetet hebraike dhe muslimane gjithmonë kanë përkrahur historikisht njëri-tjetrin dhe gjithmonë do të vazhdojnë ta bëjnë këtë. Duke kaluar më shumë kohë së bashku dhe duke kërkuar të kuptojmë ngjashmëritë tona dhe të vlerësojmë dallimet tona, ne mund të sigurojmë një front të bashkuar kundër urrejtjes. “

Submit a comment