Pse na flihet gjumë?

gjumiNe dimë vetëm se na nevojitet të flemë gjumë. Dimë gjithashtu se trupi dhe mendja jonë punon më mirë pas gjumit. Por ajo që nuk dinim deri tani ishte pse.

Shkencëtarët kanë bërë të ditur se kanë gjetur arsyen mekanike pse truri kërkon gjumë. Kjo pasi kur flemë, ndodh ajo që quhet procesi i pastrimit dhe ky proces ka më shumë efikasitet kur flemë.

“Studimi tregon se funksionojnë gjendje të ndryshme kur jemi në gjumë dhe kur jemi zgjuar”, thotë kërkuesi, Maiken Nedergaard nga Universiteti Rochester.

Gjatë gjumit truri unë konsolidon kujtimet dhe kryer funksione të tjera të rëndësishme. Gjithashtu edhe trupi ka përfitime gjatë gjumit, pasi pushojnë muskujt, kockat dhe organet riparojnë vetveten. Gjithashtu dhe sistemi ynë imunitar mbahet i shëndetshëm.

Charles Czeisler, një kërkues lidhur me gjumin se ky studim është eksperimenti i parë që jep të dhëna në nivelin molekular se përse kemi nevojë për gjumë.

Submit a comment