Operacioni fshesa po paraprin: Komisioni Europian do të braktisë 80 projekte për vitin 2015

Vendimi Operacioni fshesha i legjislativit premton të jetë shumë rigoroz: sipas një dokumeti pune të komisionit, në të cilin gazeta Le Modi arriti të kishte akses, zëvendës presidenti Frans Timmermans, ka vendosur që 80 projekte rregullatores dhe të direktivave do të braktisen nga insucioni, i cili është duke finalizuar programin e punës për 2015. Vetëm 23 amendet e propozuara do të ruhen. Ky program pune do t’ju prezantohet eurodeputetëve dhe Këshillit të Europës të martën më 16 dhejtor. Fryma e projektit është mjaft e thjeshtë: Jean-Claude Juncker, presidenti i komisionit do t’i japi fund numrit shumë të madh të projekteve të prodhuara cdo vitë. Besnik i premtimit të tij për një komision më tepër politik, i cili të përbëhet vetëm një pothuajse monopol i iniciativës legjistrative të Këshillit të Europës. Ky këshill i ri do të përqëndrohet tek disa prioritete si investimet, rritja një tregut dixhital të energjisë dhe gjithashtu vazhdimësia e Luxleaks, lufta kundër kunder evazionit fiskal. Dhe përfundon me atë që tablodidët anglez pëlqenjë të denoncojnë: rrehullorja e të gjithë gjerave të vogla.

Përmes 23 prioriteteve, të cilat qëndrojnë mbi zyrën e komisionerve për vitin e ardhshëm, figuron lancimi i Fondit Europian për investimet strategjike për vendosjen e planit të rilancimit prej 315 miljardë eurosh nga ana e Juncker-it.

Por gjithashtu një “modernizim” i të drejtave të autorit, i cili do të kontribuojë sa më shpejtë të jetë e mundur të një tregu të njësuar të numrave. Kjo është një vazhdimsi e iniciativës për punsimin e të rinjve si një paketë, e cila udhëheq Europën drejt energjisë me kërkimin drejt energjive të pashtershme

Objektivat e reja ku do të fokusohet komisoni janë: rishikimi i direktivave mbi punëtorët e shkëputur nga puna dhe vazhdimsia e negociatave për traktatin trasoqeanik. Bëhet fjalë gjithashtu për paketën fiskale: Propozimi për direktivën e shkëmbimeve automatike të të dhënave fiskale, kryesisht për akordet e marveshjeve të shkëmbimeve automatike të të dhënave të denoncuara nga Luxleaks. Dhe një akord tjetër mbi harmonizimin e bazës tatimore të ndërrmarjeve në Europë. Këto përbëjnë dy dosje të mëdha për Pierre Moscovici, i cili është i ngarkuar për cështjet e tatimeve.

Përmes projekteve që duhen braktisur është gjithashtu një projekt për ndihmën e furnizimit me ushqime si qumshti dhe bananet përgjat vitit shkollor, vendosja e një norme të përbashkët për transportimin e materialeve radoaktive. Ky është një projekt qëndror për cilësinë e ajrit, duke përkuar për më tepër të mbrojë gratë shtatzana në ambjentet e punës dhe të gjitha nënat e reja, të cilat nuk janë shkëputur nga puna.

Komisioni vlerson që tematikat, të cilat ai i mbulonte deri më sot nuk kanë qenë brenda juridiksionit të tij. I përket shteteve të bashkimit të kujdesen për cështjet, që janë në nivel kombetar dhe jo Komisionit Europian. Dhe nëqoftëse nuk do të arrihet në një akord midis Komisionit dhe shteteve përbërse atëherë këto cështje do të lihen me një anë.

Në c’do rast, pas një paragjykimi të tillë do të shikojmë reagimin e shumë grupeve të interesit, të cilat përplasen në Bruksel. Shqetësimet janë manifestuar kryesisht javët e fundit. Kështu modernizimi i të drejtës së autorit i jep të drejtën shoqërive të të drejtave të autorit, t’i vlersojnë më tepër pikpamjet e tyre. Të tjerë si Pieter de Pous, i cili është drejtori i Zyrër Europiane të Mjedisit ( EBB) dhe nje grup tjetër interesi denoncojnë lënjen me një anë të drektivës për cështjen e ajrit. “ Ky është një mesazh shumë negativ i dërguar nga Komisioni. Prioriteti i tij tashmë nuk ka të bëjë me përmirsimin e shëndetit dhe për përsirsimin e cilësisë së ajrit ose mbrojtjen e ambjetit”.

Përktheu: Jona Koprencka

Submit a comment