Mund të sjellin të rinjtë liberal përparimin në Gjeorgji?

Marcos da Rocha Carvalho

Shënim i redaktorit: Në datën 24-30 tetor, Fondi i Marshallit në Detin e Zi për Bashkëpunimin Rajonal, në partneritet me Fondacionin Gjeorgjian për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare (Fondacioni Rondeli), udhëhoqi një turne studimi në Gjeorgji për politikëbërësit dhe opinionistët nga Shtetet e Bashkuara, Kanadaja dhe Evropa për të përjetuar nga ana e tyre nëntokalet politike dhe shoqërore që formojnë të ardhmen e vendit dhe Kaukazit. Përveç vëzhgimit të raundit të parë të zgjedhjeve presidenciale, delegacioni u takua me zyrtarë të lartë gjeorgjianë dhe përfaqësues të partive politike; ambasadorët e Gjermanisë dhe Suedisë; staf nga ambasada e SHBA; Klerikë gjeorgjiane ortodokse; dhe anëtarë të mediave lokale, shoqërisë civile dhe komuniteteve të biznesit.
Mes posterave të fushatës së panumërt që suvatuan Tbilisin në krye të zgjedhjeve presidenciale të Gjeorgjisë në tetor, kishte një simbol të panjollosur të një valie politike potencialisht ndryshuese: ngjitësa të gjelbërt me pine cone. Pema e pishës, ose girçi në gjeorgjian, është simbol i thjeshtë dhe adash i disruptorit më të ri politik të ish republikës sovjetike – një parti libertare e udhëhequr nga Zurab Japaridze. Në një vend të rrënuar nga një prezencë ruse e pranishme, korrupsion, manipulim mediatik, ngacmim i shoqërisë civile dhe një oligark i tërthortë i cili tërheq strings nga një kështjellë xhami me pamje Tbilisi, lëvizja liberale e rilindur e Japaridze po përdorë taktika ëildly nonraditional për të ndërtuar një profil si një alternativë ndaj politikës toksike të vendit.
Partia Girchi i Japaridzit mori vetëm 2.5 përqind të votave në raundin e parë të garës presidenciale, por kjo mund të jetë vetëm fillimi i tregimit për libertarët e Gjeorgjisë. Qëllimi i tij ishte të kandidonte për të krijuar një njohje edhe më të madhe për partinë përpara zgjedhjeve parlamentare në vitin 2020. Girchi mund të bëhet një partner shumë i kërkuar pas koalicionit për çdo parti që dëshiron të formojë një shumicë qeverisëse në parlamentin e ardhshëm. Kjo strategji mund të nxirrte në pah: disa njerëz në të njëzetat më thanë se donin të votonin për Girchi në zgjedhjet presidenciale, por mendonin se do të ishte më strategjike të mbështeste kandidatin më serioz të opozitës për të detyruar një raund të dytë.

Një ish-kirurg dhe anëtar i parlamentit, Japaridze nuk është i huaj për polemika. Tre ditë para se të takohem me të, ai kishte kaluar një ndalesë të shkurtër në paraburgimin e policisë për dhënien e nyjeve në një tubim politik. Partia e tij mbështet reformat makroekonomike të tregut të lirë, më pak ndërhyrje shtetërore në jetën e individëve (duke përfshirë dekriminalizimin e marihuanës), taksat më të ulëta dhe anëtarësimin në BE dhe në NATO për Gjeorgjinë.
Partia Girchi ka dalë me një taktikë krijuese për të lejuar që gjeorgjianët e rinj të anashkalojnë detyrën e detyrueshme ushtarake të vendit. Ndërsa të pasurit mund të shtyjnë rekrutën duke paguar qeverinë një taksë vjetore, kjo është jashtë arritjes së shumicës së qytetarëve të varfër, të cilët përfundojnë duke shërbyer në konflikte të largëta si luftërat në Afganistan dhe Irak. Girchi ka marrë një numër të madh njohjeje publike për ngritjen e Kishës Kristiane Evro-Ungjillore të Lirisë Protestante për Lirinë, qëllimi i vetëm i së cilës është t’u lejohet të rinjve të shmangin rekrutimin. Klerikët janë të liruar dhe kisha e re tashmë kishte paracaktuar 12,000 priftërinj. Në një vend ku Kisha Ortodokse Gjeorgjiane dhe ushtria shihen si institucionet më të respektuara, kjo ishte një lëvizje e guximshme që e mori Girchi vëmendjen e shtypit që ajo dëshiron shumë.

E themeluar në vitin 2015, Girchi ende nuk u kualifikua zyrtarisht si një “parti e regjistruar” në zgjedhjet presidenciale për shkak të rregulloreve gjeorgjiane. Në vend të kësaj, Japaridze vrapoi si një i pavarur dhe gjeti një zgjidhje të veçantë që siguroi se emri i partisë së tij ende u shfaq në fletën e votimit. Ai kërkoi autoritetin zgjedhor që të shtonte fjalën ‘Girchi’ në emrin e tij – duke e bërë atë Zurab Girchi Japaridze.
Stickers gjelbër cone pini – e vetmja shenjë që partia ishte edhe drejtimin – ishin një strategji reklamimi që zbriti në kosto. Posterët janë të shtrenjtë për të shtypur, stickers janë shumë më të lirë, dhe mbështetësit entuziastë të partisë ishin të gatshëm për të dalë dhe vënë ato. Pema e pishës gjithashtu reflekton vendimin për t’i dhënë partisë atë që Japaridze e quan “një emër i çmendur”. Njerëzit qeshën rreth vendimit, por ai ka ndihmuar njohjen e markës midis gjeorgjianëve të rinj. Në një shembull tjetër të mendësisë së Girchi-ut se nuk ka gjë të tillë si shtypja e keqe, ajo mori shtesat në faqet e internetit të pornografisë, të cilat i folën mediat.

aparidze i dëgjon ngushtë mbështetësit më së shumti rinorë të partisë (sipas të dhënave të Girchi, 70-75 për qind e mbështetësve janë të moshës 18 deri 34 vjeçare), prandaj ai zgjodhi të përqendrojë përpjekjet e tij në rekrutimin, marijuanën dhe të drejtat LGBT (martesa homoseksuale është e paligjshme në Gjeorgji). Ai është shumë aktiv në faqen e Facebook të Girchi, ku ai vendos videot e përditshme dhe angazhohet me ndjekësit dhe kritikët. Ai filloi punën e tij duke përkthyer dhe ngarkuar video të shkurtra rreth ideve libertariane të lirisë individuale dhe përgjegjësisë personale nga burimet brenda lëvizjes së lirisë amerikane si Fondacioni për Edukimin Ekonomik, Lirinë e Njerëzve dhe Mësoni Lirinë, si dhe disa autore nga liberal i famshëm klasik ndriçues si laureati i çmimit Nobel Milton Friedman dhe spiranca televizive John Stossel.
Mbetet për t’u parë nëse Girchi mund të mbështesë fushatën e saj të PR për sa kohë që të kandidojë me sukses në zgjedhjet parlamentare të vitit 2020, por partia duket se po prekë një kulturë kulturore midis qytetarëve më të rinj të Gjeorgjisë. Ato me të cilat fola, dukeshin vërtet entuziaste për dhënien e votave nga Girchi në zgjedhjet parlamentare. Një vend në tryezë për këta libertarianë mund të nënkuptojë një drejtim të ri për Gjeorgjinë, një vend që doli nga dekada të sundimit sovjetik, por që ende nuk ka arritur liritë individuale për të cilat popullata e saj po bën thirrje. Në ndërkohë, mbështetësit do të presin dhe do të shohin nëse partia e konit të pishës mund të ndërtojë momentin që duhet ta shohë përmes vizionit të tij.

Përktheu: Jona Koprencka

Submit a comment