Mbajtja e kafshëve shtëpiake shkakton stres e pagjumësi

mace qenNjë në dy pronarë kafshësh shtëpiake thonë se ata rregullisht humbasin deri në 90 minuta “gjumë për shkak të kafshëve e tyre që bëjnë zhurmë, lehin, kruhen duke i bezdisur ata – me shumë kanë thënë se kafshët e tyre ‘shkaktuar atyre një sasi të madhe stresi”.

Një studim i 1.000 pronarëve të maceve dhe qenve nga e gjithë Britania e Madhe ka gjetur se 54 për qind e tyre humbasin gjumë një orë e gjysmë-së duke u zgjuar herët nga kafshët e tyre.

Ndërprerja më e zakonshme për të fjetur dhe për të pasur një natë të mirë ishte leh e ‘pandërprerë’ ose mjaullima në orët e para, me 47 për qind duke thënë se kjo ishte një “problem i zakonshëm”.

Në vendin e dytë ishte ‘kruarje në derën e dhomës së gjumit’, me 28 për qind duke thënë se kafshët e tyre përpiqeshin rregullisht për të prerë rrugën e tyre në mënyrë që ata të “mbaheshin në krahë” nga zotërinjtë e tyre – ose për të lypur ushqim.

Një total prej 22 për qind thanë se shpesh zgjoheshin nga macja apo qeni që kërcenin mbi shtratin e tyre në mes të natës.

Mendohuni përpara se të merrni një kafshë shtëpiake.

Na Ndiqni ne FB Banner

Submit a comment