Kush ka frikë nga ndikimi i Kinës?

MINXIN PEI

Ajo që është më e dukshme në lidhje me përpjekjet e Kinës për të përhapur ndikimin e saj jashtë vendit nuk është suksesi i tyre, por lehtësia me të cilën ato janë të ekspozuara. Paraqitja e këtyre përpjekjeve si një kërcënim i vërtetë për demokracitë e botës jo vetëm që tradhton pasigurinë e Perëndimit, por i jep Kinës më shumë kredi se sa meriton.

HONG KONG – Që kur përfundoi Lufta e Ftohtë, Perëndimi ka investuar sasi të mëdha të burimeve në përpjekjet për të nxitur liberalizimin politik në Kinë, duke përfshirë programet për të promovuar sundimin e ligjit, shoqërinë civile, transparencën dhe llogaridhënien e qeverisë. Rezultatet kanë qenë zhgënjyese. Larg që të mos bëhet më demokratike, Kina ka qenë kohët e fundit largpamës ndaj autoritarizmit të vijës së ashpër. Dhe tani po investon burime në përpjekjet për të bërë disa indukacione të veta në demokracitë e botës.

 

Ndikimi i Kinës në Perëndim ka qenë temë e raporteve të medias dhe studimeve të think tank dhe ka nxitur shqetësimin e politikanëve të profilit të lartë, nga Zëvendëspresidenti amerikan Mike Pence në ish-kryeministrin australian Malcolm Turnbull. Operacionet e ndikimit të Kinës, thonë ata, përfshijnë kultivimin e lidhjeve me politikanët perëndimorë, krijimin e Instituteve të Konfuci në të gjithë botën për të promovuar gjuhën dhe kulturën kineze, zgjerimin e mundësive globale të rrjeteve propagandistike të Kinës dhe dhurimin dhe shkëmbimin e programeve me institucionet akademike.

Si duhet që demokracitë liberale perëndimore të përballen me një Kinë që po merr një faqe nga playbook e tyre, pasi shfrytëzon hapjen e tyre për të avancuar objektivat e saj ideologjike dhe gjeopolitike?

Për fillestarët, udhëheqësit dhe institucionet perëndimore duhet të bëjnë dallimin ndërmjet aktiviteteve të sponsorizuara nga shteti dhe shkëmbimeve legjitime, reciprokisht të dobishme kulturore, qytetare dhe arsimore midis qytetarëve dhe entiteteve private.

Për të qenë të sigurt, Partia Komuniste e operacionit të sofistikuar të “Frontit të Bashkuar”, i cili fokusohet në neutralizimin e kundërshtimit ndaj politikave dhe autoritetit të saj brenda dhe jashtë Kinës, shpesh mbështetet tek qytetarët privatë për të arritur objektivat e saj. Aktorët privatë gjithashtu kanë nxitje joformale për të favorizuar krerët e Kinës duke u sjellë në mënyra miqësore me CPC. Si rezultat, edhe aktivitetet e pavarura ose private mund të mbajnë rreziqe politike dhe reputacionale për organizatat perëndimore, të cilat mund të akuzohen se veprojnë si “agjentë të ndikimit” për Kinën.

 

Por kjo nuk do të thotë se subjektet perëndimore duhet të refuzojnë plotësisht çdo mundësi për bashkëpunim me entitetet dhe individët kinezë. Një qasje e tillë jo vetëm që do të shkaktonte organizatat dhe individët perëndimorë të humbnin mundësi të vlefshme; ajo gjithashtu do të forconte kapacitetin e KPP-së për të kontrolluar rrjedhën e informacionit, për të manipuluar opinionin publik dhe për të formuar narrative popullore.

Pra, ndërsa Perëndimi duhet të ushtrojë vigjilencë, duhet të shmangë reagimin e tepërt. Një dhurim nga një ndërmarrje shtetërore kineze për të thënë, një institucion akademik ose kulturor perëndimor, duhet të trajtohet me kujdes të jashtëzakonshëm, nëse nuk refuzohet plotësisht, sepse mund të kompromentojë reputacionin e marrësit ose të kufizojë lirinë e tij. Por një dhuratë nga një biznesmen i pasur kinez duhet të mirëpritet, për sa kohë që është transparent dhe nuk përfshin kushte që do të shkelin misionin e marrësit.

Në fakt, transparenca është një nga mekanizmat më të fuqishëm për mbrojtjen e proceseve demokratike perëndimore nga operacionet kineze të influencës. Për shembull, kërkesat për zbulimin e publikut në lidhje me burimet dhe kushtet e donacioneve për politikanët, partitë politike dhe institucionet qytetare dhe akademike, si dhe aksionet e pronësisë në pasuritë e mediave, do ta bënin shumë më të vështirë që qeveria kineze të ushtronte influencën e saj me sa duket aktorë privatë. Një kod i përbashkët i sjelljes për t’u marrë me Kinën do të ndihmonte gjithashtu për të siguruar që vlerat demokratike të respektohen në çdo marrëveshje ose bashkëpunim.

 

 

Mbështetja e këtyre vlerave do të thotë gjithashtu që qeveritë perëndimore duhet të kujdesen për të shmangur një lloj tjetër të reagimit të tepërt: duke synuar qytetarët e tyre të shoqërive me origjinë kineze. Duke pasur parasysh rekordin e gjatë të Kinës për shfrytëzimin e diasporës së saj për përfitime ekonomike dhe politike, disa në Perëndim do të tundohen t’i shohin të gjithë kinezët me dyshim, duke i ekspozuar ndaj diskriminimit dhe potencialisht duke i nënshtruar ato në mbikëqyrje.

Por lejimi i krimeve etnike kineze për t’u ngacmuar, frikësuar apo dënuar për ushtrimin e të drejtave të tyre civile dhe politike – për shembull, duke bërë donacione politike ose duke folur për çështje që kanë rëndësi për ta, përfshirë ato që kanë të bëjnë me Kinën – do të ishte një padrejtësi e rëndë. Ajo gjithashtu do të ishte vetë-mposhtur në mënyrë strategjike: fuqia e butë por intensive e vlerave demokratike që Perëndimi pretendon të mbrojë përbën mbrojtjen më efektive kundër operacioneve kineze të ndikimit.

Institucionet perëndimore përfitojnë nga elasticiteti i pashembullt, falë vlerave liberal-demokratike që i mbështesin ato. Ato nuk mund të shtypen lehtësisht nga një regjim autoritar, pa marrë parasysh sa shumë shkëmbime kulturore ose institute gjuhësore e ndërtojnë. Në fakt, ajo që është më e dukshme në lidhje me përpjekjet e Kinës për të përhapur ndikimin e saj jashtë vendit nuk është suksesi i tyre, por lehtësia me të cilën ato janë të ekspozuara. Duke i paraqitur ato si një kërcënim të vërtetë për demokracitë e botës, jo vetëm që tradhton pasigurinë e vetë Perëndimit, por gjithashtu i jep Kinës më shumë kredi se sa meriton.

Përktheu: Jona Koprencka

Submit a comment