Krerët e Ballkanit Perëndimor diskutojnë çështjet bilaterale dhe stabilitetin

europeanwesternbalkans

BRUKSEL – Federica Mogherini, Përfaqësuese e Lartë për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, priti në Bruksel një takim joformal të liderëve të Ballkanit Perëndimor.

Duke u kthyer në progresin e rëndësishëm të bërë në rajon në 2018, liderët u pajtuan me Përfaqësuesin e Lartë për nevojën për të ndërtuar këtë progres dhe për të vazhduar të përqëndrohen në rrugët e tyre përkatëse të Bashkimit Evropian dhe reformat e nevojshme të brendshme, në funksion të arritjes së progresit në kohë për Këshillin e qershorit 2019.

Federica Mogherini theksoi se partnerët e Ballkanit Perëndimor tani më shumë se kurrë duhet të punojnë së bashku për të çuar përpara objektivin e përbashkët të integrimit në BE, për të konsoliduar paqen dhe sigurinë dhe për të investuar në bashkëpunimin e mëtejshëm rajonal, për të mirën e të gjithë njerëzve në rajon.

 

Në këtë drejtim, liderët e Ballkanit Perëndimor shprehën mbështetjen më të fortë për Marrëveshjen e Prespës dhe për arritjen e një marrëveshje gjithëpërfshirëse ligjore në kontekstin e Dialogut të Beogradit në Prishtinë. Ata gjithashtu u angazhuan për të punuar për të çuar më tej integrimin e rajonit në BE në frymën e marrëdhënieve të mira fqinjësore dhe pajtimit, duke u përmbajtur nga të gjitha veprimet dhe deklaratat që nuk janë të favorshme për interesat e përgjithshme dhe objektivat strategjike të rajonit.

Gjatë drekës së punës, Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi tha se marrëveshja gjithëpërfshirëse për normalizimin e marrëdhënieve Beograd-Prishtinë mund të arrihet në të ardhmen e afërt, duke shtuar se ai dhe Vuçiq ndoshta do të takohen vitin e ardhshëm.

Zeri Online raportoi se Thaçi kishte deklaruar se letra e presidentit Trump është prova më e mirë e përfshirjes së Uashingtonit në këtë proces dhe se ajo mbështet plotësisht arritjen e një marrëveshjeje të pranueshme midis Beogradit dhe Prishtinës.

Duhet të vazhdojmë të kërkojmë një zgjidhje për Kosovën, sepse, përndryshe, zgjidhjet e këqija do të na gjejnë dhe do të na kthejnë, tha presidenti serb Aleksandar Vuçiç.

 

 

Megjithatë, Vuçiç theksoi se nuk pajtohet me vlerësimin e Tramp-it se negociatat kanë hyrë në fazën përfundimtare. “Nuk mund të pajtohem plotësisht me këtë, nuk mendoj se jemi pranë zgjidhjes,” tha ai.

Ai nuk donte të komentonte se si Shtetet e Bashkuara mund të bashkohen teknikisht me procesin, por ai tha se kjo varet nga vendimi i OKB-së. Nga ana tjetër, ai beson se aktorët e tjerë, si Rusia, Evropa, Kina dhe OKB duhet të përfshihen gjithashtu.

“Por ajo që është e rëndësishme në këtë kohë është se ne jemi larg zgjidhjes. Nuk kemi as zgjidhur çështjen e taksave, të cilat nuk janë as formale, as të vogla, por janë thelbësore për ne “, përfundoi Vuçiç.

Kryeministri i Maqedonisë Zoran Zaev tha se Procesi i Prespës mund të jetë një shembull i zgjidhjes së mosmarrëveshjes midis Beogradit dhe Prishtinës. “Ne jemi të bindur se ne mund ta ndihmojmë të gjithë procesin me përvojën që kemi fituar nga Procesi i Prespës, sepse kjo mund të jetë një përvojë e dobishme për këtë çështje problematike në Ballkan”, theksoi Zaev.

Ai shtoi gjithashtu se Maqedonia po punon për zbatimin e plotë të Marrëveshjes së Prespës dhe se ai përveç Greqisë do të bëjë të njëjtën gjë. Ai theksoi se ai pret që miratimi i amendamenteve kushtetuese të përfundojë deri në fund të janarit, gjë që do t’i mundësojë Greqisë të fillojë procesin e ratifikimit të marrëveshjes.

Gjatë bisedimeve me Presidentin e Këshillit Evropian, Donald Tusk, ai mori garanci se duke vazhduar procesin e Prespës në Maqedoni, si dhe reformat, Maqedonia do të marrë datën për fillimin e negociatave nga Këshilli Evropian në qershor.

Kryetari në largim i Këshillit të Ministrave të BiH Denis Zvizdiç tha se parimi i respektimit të sovranitetit dhe integritetit territorial të secilit vend është një parakusht për stabilizim dhe prosperitet të mëtejshëm jo vetëm për çdo vend por edhe për të gjithë rajonin.

 

Ai theksoi rëndësinë e vazhdimësisë së dialogut dhe tha se bashkëpunimi rajonal dhe besimi reciprok janë thelbësore për përmirësimin e marrëdhënieve politike dhe ekonomike, tërheqjen e investimeve të huaja, ruajtjen e stabilitetit dhe përmirësimin e procesit të pajtimit. Ai gjithashtu shtoi se BiH do të mbetet e përkushtuar ndaj parimeve, qëllimeve dhe vlerave të Bashkimit Europian, shkroi portalin Klix.ba.

Zvizdiç tha gjithashtu se BiH është aktualisht në fazën përfundimtare të përgjigjes ndaj pyetjeve shtesë nga Komisioni Europian në kuadër të përgatitjes së Opinionit mbi aplikimin e BiH dhe shtoi se angazhimi i vazhdueshëm i Bashkimit Evropian është i rëndësishëm në mbështetjen e stabilitetit dhe forcimin e lidhjeve brenda Ballkani Perëndimor, si dhe Ballkani Perëndimor me Bashkimin Evropian.

Presidenti i Malit të Zi Milo Gjukanoviç tha se është e rëndësishme që të gjitha vendet e Ballkanit Perëndimor të përmbahen nga aktet që mund të vënë në pikëpyetje stabilitetin e rajonit. Ai tha se në takimin e Presidentit dhe Kryeministrit të vendeve të Ballkanit Perëndimor ka pasur disa tema, por fokusi ishte në perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor.

“Ne vëmë vëmendje të veçantë në pyetjet e Maqedonisë, dialogun Beograd-Prishtinë dhe çështjen e funksionalizimit të Bosnjës. Kjo bisedë ishte e dobishme dhe u theksua nga të gjithë pjesëmarrësit se është shumë e rëndësishme të zgjidhen këto çështje, sepse është në interes të të gjitha vendeve. Për sa kohë që kemi të paktën një problem të hapur ai rrezikon perspektivën e të gjithëve. Gatishmëria e të gjithëve për të dhënë kontribut të plotë ndaj sjelljeve konstruktive, reformave dhe angazhimit në përmbushjen e standardeve evropiane, dhe pastaj për të ofruar mbështetje për ata që janë drejtpërdrejt në telashe, është konfirmuar “, tha Ðukanoviç përmes Radio Antena.

Gjukanoviç pati një takim të veçantë me Mogerini, të cilin e vlerësoi si shumë të dobishëm dhe tha se ishte mundësi që Mali i Zi të marrë njohje nga BE për gjithçka që është bërë këtë vit.

 

Përktheu: Jona Koprencka

Submit a comment