KFOR është i angazhuar për mbrojtjen e të gjithë popullit në Kosovë

BEOGRAD – Komandanti i KFOR Lorenzo D’Addario ka deklaruar se misioni paqeruajtës nën komandën e tij është gati të përballet me çdo kërcënim për sigurinë dhe se është e angazhuar për mbrojtjen e të gjithë njerëzve në Kosovë.

“Ne ia kemi borxh popullit dhe të ardhmes së rajonit”, tha D’Addario në një intervistë të Vitit të Ri për agjencinë e lajmeve Tanjug, duke shtuar se “për tani nuk ka asnjë indikacion se diçka e ngjashme me ngjarjen e vitit 2004 mund të përsëritet” duke iu referuar dhunës që në median serbe u quajt “Pogrom i marsit”.

I pyetur se si ai mund ta bindë Serbinë se dhuna e parë në atë pranverë nuk do të përsëritet, D’Addario, i cili kohët e fundit mori komandën e KFOR-it, tha se “shumë gjëra kanë ndryshuar që nga viti 2004 dhe se gjendja e përgjithshme është përmirësuar dukshëm”.

“KFOR-i vazhdimisht monitoron situatën dhe mban marrëdhënie të mira dhe lidhje me të gjitha institucionet lokale, dhe për momentin nuk ka arsye apo indikacione se diçka e ngjashme me 2004 mund të përsëritet. Kam vënë re se të gjitha partitë dhanë një vendosmëri të fortë për të shmangur konfliktet: ne të gjithë kemi shumë për të humbur nëse kthehemi në të. Askush nuk e dëshiron atë. Megjithatë, ne të gjithë duhet të përmbahen nga deklaratat provokuese, sepse ato mund të shkaktojnë perceptime të gabuara dhe të çojnë në keqkuptime, dhe për këtë arsye në sfidat dhe incidentet “, tha D’Addario.

Ai gjithashtu ka deklaruar se vendimi politik për miratimin e tre ligjeve që do të mundësonin formimin e Ushtrisë së Kosovës nuk ndikoi në sigurinë dhe se ata nuk kanë ndërhyrë.

“Nëse është e nevojshme, KFOR-i është i gatshëm dhe është i detyruar të ndërhyjë kundër çdo kërcënimi për stabilitetin në Kosovë”, tha D’Addario dhe gjithashtu kujtoi se në përputhje me Rezolutën 1244 të KS të OKB-së nuk ka obligim që KFOR-i të reagojë ndaj miratimit të ligji.

“Tranzicioni i Forcave të Sigurisë së Kosovës është një plan afatgjatë dhe asgjë nuk ka ndryshuar për dy javë”, tha D’Adario duke shtuar se “në çdo rast, KFOR do të veprojë për të parandaluar ose bllokuar çdo veprim që mund të rrezikojë sigurinë dhe sigurinë “.

Duke folur për gjendjen në Kosovë në muajin e kaluar, ai tha se kjo periudhë ishte e turbullt në nivelin politik, por situata në terren ishte nën kontroll.

“Kishte disa protesta, por të gjitha u mbajtën në një mënyrë të përgjegjshme dhe të pjekur, dhe nuk kishte dhunë. KFOR-i ishte kryesisht i zënë me ruajtjen e pranisë së tij, duke kujtuar në atë mënyrë që ne jemi plotësisht të përkushtuar për të përmbushur mandatin tonë dhe për të mbrojtur të gjithë njerëzit në Kosovë “, tha D’Addario.

Duke vënë në dukje se Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg dhe ish komandanti i KFOR-it Salvatore Cuoci kohët e fundit foli për mundësinë e ndryshimit të mandatit të KFOR-it në rast të transformimit të Forcave të Sigurisë së Kosovës dhe çështjes nëse sipas mendimit të tij mandati do të ndryshojë dhe si , D’Addario tha se “Aleatët e NATO-s do të vazhdojnë konsultimet për këtë çështje dhe se Sekretari i Përgjithshëm do të vazhdojë të kontaktojë të gjithë aktorët relevantë”.

“Me ndryshimin e mandatit të forcave të sigurisë të Kosovës, NATO do të duhet të rishqyrtojë nivelin tonë të bashkëpunimit me ta. Tani për tani, KFOR-i vazhdon të punojë nën mandatin e OKB-së dhe Ligjet e Përkohshme të FSK-së nuk do të na ndikojnë “, përfundoi D’Addario.

 

Përktheu: Jona Koprencka

Submit a comment