Ja komisioni, i cili do të rishkruajë historinë e shqiptarëve

miloShtatë historianë, dy prej të cilëve të huaj, do të rishkruajnë historinë e shqiptarëve.

Kreu i Komisionit, Paskal Milo, do të rishohë historinë nga vitet 1912 deri në vitin 1939.

Veç Pavarësisë të vendit, historiani i njohur, do të ketë një detyrë jo pak të lehtë, që është trajtimi i figurës së mbretit Zog, për të cilën ka pasur jo pak kundërshti, gjatë këtyre viteve.

Periudhën e Perandorisë së Bizantit, do ta trajtojë Pëllumb Xhufi, ndërsa Lorenc Bejko, periudhën ilire.

Sundimin osman, do ta kalojë në lupë, Dritan Egro, ndërsa Afrim Krasniqi, do të shkruajë historinë e pas viteve ’89, që duket se do të jetë më shumë një shkrim në rrjedhë kronologjike e ngjarjeve.

Dy periudhat që gjithmonë kanë krijuar debate mes historianëve dhe politikës shqiptare, i janë lënë në dorë dy personaliteteve të huaja.

Bernd Ficher një emër jo i panjohur edhe për shqiptarët, do të shkruajë për periudhën e Luftës së Dytë Botërore, ndërsa gjermani Michael Scheneke do të ketë detyrën më të vështirë prej të gjithëve, ndoshta edhe më të kontestuarën, pasi do tu japë shqiptareve tekstin e ri të historisë së komunizmit.

Pikërisht për këtë të fundit, kreut të komsionit Paskal Milo, kanë ardhur një seri reagimesh, që shprehen kundër rehabilitimit të figurës së Enver Hoxhës.

Na Ndiqni ne FB Banner

Submit a comment