Interesat e SHBA-ve në Lindjen e Mesme

King Abdullah, Barack ObamaNga: Thomas Parker

Thomas Parker ka punuar në çështjet e sigurisë kombëtare në Zyrën Ekzekutive të Presidentit, Zyra e Sekretarit të Mbrojtjes, Shtabit të Planifikimit të Politikave të Departamentit të Shtetit, Komunitetit të Inteligjencës dhe në Senatin amerikan. Ai është autor i “Rrugës Për Në Camp David”.

 Mbështetja amerikane për vlerat demokratike në Lindjen e Mesme edhe i dëmton edhe i ndihmon interesat e SHBA-ve. Ajo mund të dëmtojë interesat amerikane, duke kufizuar opsionet e politikave në mënyra negative. Për shembull, në prag të 11 shtatorit, administrata Bush filloi të besonte se Lindja e Mesme kishte nevojë për një dozë të shëndetshme të reformës për të lejuar luajtjen e lirë të aktorëve vendas politikë. Përndryshe, qeveritë dhe popujt e rajonit do të vazhdojnë të kërkojnë fajtorët, zakonisht në Shtetet e Bashkuara dhe Izrael, për të kanalizuar frustrimet larg nga regjimet kryesisht jopopullore. Ndërsa një e vërtetë është se, ky botëkuptim ka kontribuar për idenë naive se zgjedhjet në Irak do të shoqërohen me një epokë stabiliteti, apo të fuqizojë Autoritetin Palestinez, dhe jo Hamasin në Rripin e Gazës. Në mënyrë të qartë, administrata Bush nënvlerësoi rëndësinë e një themeli të fortë social dhe ekonomik për zgjedhje të lira dhe të ndershme.

 Presidenti Obama, nga ana e tij, u masakrua deri në premtimin demokratik të Pranverës Arabe. Ai dhe këshilltarët e tij më të rinj, jo sekretarët më të kalitur kabinetit, si Hillari Klinton dhe Robert Gates, shtynë presidentin egjiptian Hosni Mubarak të largohet nga posti privatisht dhe publikisht. Ndërsa kjo ndoshta kishte pak ndikim në vendimin e Mubarakut, ajo sigurisht ka tjetërsuar  ushtrinë egjiptiane dhe qeveritë arabe në Gji, e cila Shtetet e Bashkuara i bëri të tregojnë dobësi dhe mosbesueshmëri. Në të njëjtën kohë, presidenti nuk ka marrë asnjë garanci nga Politika Arabe, aq më pak në Egjipt.

 Administrata Obama komplikoi situatën duke mbështetur Vëllazërinë Myslimane në Egjipt, në vend që të sinjalizonte mbështetjen e saj të palëkundur për ushtrinë. Dhe një herë ushtria përmbysi presidentin Muhammad Morsi, administrata Obama vendosi të kufizojë ndihmën ushtarake, duke pasur shqetësim rreth një grushti shteti, për të qetësuar ideologët e kongresit që mbështetën procesin demokratik në Egjipt, edhe pse egjiptianët kishin arritur në përfundimin se atanuk mund të presin për ciklin e ardhshëm zgjedhor për të hequr Morsi-n e paaftë dhe diktatorial. Administrata Carter ndoshta bëri një gabim të ngjashëm në mos mbështetjen e Shah-ut me forcë, kur iranianët u revoltuan në  vitin 1979.

 Është e vërtetë se autokratikët, qeveritë jo-ideologjike si Rusia dhe Kina nuk vuajnë nga këto demokraci të paafta. Ata janë të përkryer dhe të gatshëm të punojnë me regjimet e ndonjë ngjyre politike. Por shoqëritë e tyre nuk arrijnë të konkurrojnë me një rrjet të gjerë fushash, duke kufizuar pushtetin e tyre të butë në Lindjen e Mesme. Kontigjenti i dytë më i madh i studentëve të huaj në universitetet amerikane është nga Arabia Saudite. Shumë nga Lindja e Mesme kanë bërë shtëpitë e tyre të dyta në Londër. Nuk ka dyshim se zhvillimet e brishta por të vërteta demokratike në Tunizi i kanë borxh diçka modelit demokratik të Francës.

 Për më tepër, Rusia dhe Kina kanë një rrjet më pak të gjerë partnerësh në Lindjen e Mesme. Në të kundërt, sistemi demokratik i Amerikës lehtëson krijimin e partneriteteve me demokracitë e tjera në Evropë, Azi dhe Amerikën Latine, për të promovuar interesat e përbashkëta. Për të qenë të sigurt, demokracitë industriale nuk pajtohen me Shtetet e Bashkuara mbi politikat e caktuara. Për shembull, Franca dhe Gjermania janë në opozitë ndaj pushtimit të Irakut. Megjithatë, interesat e përbashkëta demokratike akuzohen për diçka. Sanksionet ekonomike amerikane kundër programit bërthamor iranian kanë vetëm një ndikim modest. Sanksionet ekonomike evropiane u kanë dhënë atyre substancë të vërtetë. Në mënyrë të ngjashme, prania e Evropës ushtarakisht në krah të shitjeve të Gjirit, Irakut dhe gjetkë, përbën një kontribut të rëndësishëm për stabilitetin. Tregtia me Perëndimin mbetet themeli i ekonomive arabe.

Washingtoni duhet të shmangë para kohe tendencën për të ndjekur demokratizimin në botën arabe. Lëvizjet revolucionare që dënojnë autokracitë joefikase shpesh shoqërohen me regjimet politike që janë shumë më keq. Edmund Burke, filozof politik, paralajmëroi për këtë rrezik që kur një grup francez u ngrit kundër një mbreti të paefektshëm në Vitet 1790, dhe politikëbërësit do të bënin mirë që të lexonin këshillën e tij se demokracitë rriten ngadalë, jo përmes spazmave të dhunshme. Shtetet e Bashkuara dhe partnerët e saj demokratikë duhet të kenë dorën e fortë për të operuar në Lindjen e Mesme.

Përktheu : Gazmend Fekolli

Submit a comment