GLOBSEC Bratislava Forum 2019: Nga e demokracia te radikalizmi


Warning: Illegal string offset 'char-count' in /home/gazetamendimi/public_html/wp-content/themes/ink/stag-customizer/stag-customizer.php on line 481
4 minute read
Warning: Illegal string offset 'char-count' in /home/gazetamendimi/public_html/wp-content/themes/ink/stag-customizer/stag-customizer.php on line 481

Jona Koprencka

Think-tank-u Globesc, organizatori  i Forumit vjetor GLOBSEC Bratislava Forum për politikën e jashtme, sigurinë, çështjet europiane dhe ekonominë, në këtë edicion të 14-të shikoi përtej pamjes aktuale të zymtë të gjendjes së çështjeve ndërkombëtare dhe rrëfimeve përçarëse që përfshinë shoqëritë tona.

‘Duhet të rizbulojmë vlerat tona. Ne do të kërkojmë mënyra për të arritur këtë qëllim brenda pesë rrjedhave të temave kyçe që formojnë të ardhmen tonë – integrimin europian, mbrojtjen dhe sigurinë në sferën transatlantike, teknologjinë si një bamirës dhe një kërcënim, shoqëri të qëndrueshme dhe së fundi sfidat ndaj demokracisë dhe rendit liberal’, kjo ishte shtylla e perparësive te temave të diskutimit.

Mbrojtj dhe Siguri

A ka moment të mjaftueshëm për të lëvizur përpara pengesat në Ukrainë, Kaukazin e Jugut për të përmirësuar marrëdhëniet me Rusinë? A kemi nevojë për mjete të reja për parandalimin e krizave dhe ndërtimin e paqes? A jemi të pajisur për t’u përballur me kërcënimet hibride dhembetjeve bërthamore?

Demokracia dhe Shkëputja

Cilat parime do të bazohen partneriteti transatlantik dhe rendi global i së ardhmes? Si duhet që demokracitë të shfrytëzojnë plotësisht dhe potencialin e tyre për të mirën e qytetarëve?

E ardhmja digjitale

Si e strukturojmë partneritetin publiko-privat për të shfrytëzuar përparimin teknologjik të pashmangshëm për të mirën e shoqërive tona? Si munden shtetet të mbrojnë dhe projektojnë interesat e tyre në kibernetikë pa kufij? A do të bëhet mbrojtja e të dhënave një çështje e konkurrencës për shtetet dhe kompanitë njësoj? Cili do të jetë vendi i njerëzimit në botën digjitale të së ardhmes?

 

E ardhmja e Europës

Si do të ndryshojë peizazhi politik i BE pas zgjedhjeve të PE dhe cilat pasoja do të ketë kjo? Cilat duhet të jenë prioritetet e Komisionit të ri të BE dhe çfarë vizioni mund të ofrojë EQL bazuar në forcat, përvojat dhe perspektivat e saj unike? Si mundet BE të mbajë marrëdhënie të mira me vendet e Ballkanit Perëndimor, si dhe me Postën e Mbretërisë së Bashkuar Brexit?

 

Qëndrueshmëria dhe Ekonomia Globale

Për popullsinë e moshuar të vendeve të zhvilluara, cilat janë skicat për përshtatjen e sistemit të kujdesit shëndetësor dhe të mirëqenies? Si mund ta luftojmë ndryshimin e klimës duke mos rrezikuar progresin ekonomik?

 

Në këtë forum të 14-të GLOBSEC një nga momentet historike ishte paneli i tre presidenteve nga Ballkani Perëndimor: Hashim Thaçi, Milo Gjykanoviç, Aleksandar Vucic dhe Angelina Eichhorst duke diskutuar marrëdhëniet e tensionuara midis Beogradit dhe Prishtinës.

Presidentët e Malit të Zi dhe Serbisë, duke folur për një panel në Ballkanin Perëndimor në Ditën e 2 të konferencës, konfirmuan gadishmërinë dhe interesin e vendeve të tyre për anëtarësimin në BE. Presidenti i Malit të Zi Milo Gjukanoviç tha se nuk ka alternativë tjetër për vendin e tij sesa BE.

Presidenti serb Aleksandar Vuçiç gjithashtu konfirmoi se vendi i tij është duke u përgatitur për pranimin në BE, por po diskutojnë gjithashtu një marrëveshje tregtare me Bashkimin Ekonomik Euroaziatik dhe po përgatiten të marrin liçensa për të eksportuar djathë në Rusi dhe Bjellorusi, që është shumë e rëndësishme për Serbinë.

Pjesë integrale e forumit ishte Study Trip për liderët e rinj nga Ballknai Perëndimorë të cilët morën pjesë në senacat e ndryshme të forumit gjithashtu ishin pesë e workshopit në kuadër të ‘Forcimi i elasticitetit të rinisë kundër radikalizimit në Ballkanin Perëndimor. Të rinjt nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia e Veriut, Sebia dhe Bosnje-Hercegovina shpalosën idetë e tyre mbi rrolin e liderve dhe të rinjvë në luftën kundër radikalizmit, gjithashtu ndanë eksperiencën në këtë në projeket të ndryshme në të cilat janë përfshirë. Përfaqësuesit nga Shqipëria në këtë ativitet vunë theksin në harmoninë dhe tolerancën fetare në Shqipëri duke e sjell atë si një shembull për rajonin dhe më gjërë.

Lufta kundër rardikalzimit ishte një nga temat më shqetësuese të aktivitetit ku të gjithë panelistët ranë dakord se mbi këtë cështje duhet më shumë bashkëpunim mes shoqërisë civile dhe institucioneve shtetërore.  Një tjetër problematikë për vendet e Ballkanit Perëndimor është rikthimi i luftëtareve të huaj dhe famileve të tyre. Jo vetëm kthimi në vendin e orgjinës, por riintegrimi dhe pranimi i tyre nga shoqëria mbehet një sfidë ende më e madhe sesa largimi i luftëtareve në vendët e luftës. Një punë e konisderueshmë është bërë mbi cështjen e parandalimit të ekstremimzit dhe radikalizmit por mbetete shumë për tu bërë në të ardhëm për aq kohë sa kjo cështjë mbehet e ‘nxehët’.

Submit a comment