Boshnjakja e cila ndryshoi rregullat në FIBA

basketbollVajzat me mbulsë duhet lejuar të lujanë të gjitha sportet

Iniciativën e nisëm në internet më 18 qershor 2014. E gjitha kështu filloi. Për mua është shum e rëndësishme të mbrojë drejtësinë dhe e dija se duhet të kërkojë nga FIBA që të ndryshoj rregullat për të gjithë lojtarët dhe lojtaret. Kjo më ka motivuar që të parashtroj kërkesë në FIBA , tha për Anadolu Agency boshnjakja Indira Kaljo, basketbolliste profesioniste në ShBA, që është bërë e njohur kohët e fundit për publikun botëror, pasi ajo nisi iniciativën që FIBA mundësoi basketbollistet me hixhab të luajnë në ndeshjet me mbulesë e saj.

Indira Kaljo me prejardhje boshnjake, basketbolliste profesioniste në ShBA, e cili është bërë e njohur kohëve të fundit për publikun botëror, pasi ajo nisi iniciativën të cilën FIBA mundësoi basketbollistet të veshura me hixhab të luajnë ndeshjet nën mbulesën e tyre dhe se është shumë e lumtur që në të ardhmen vajzat me mbulesë do të mund të luajn basketboll, theksoi për Anadolu Agency (AA) .

“Ky është një hap i madh në drejtimin e duhur. Ndjehem shum e lumtur me miratimin e vendimit të FIBA për mbajtjen e hixhabit në fushën e sportit. Ne e dimë se ligji i miratuar është i përkohshëm me afat dy vjeçarë, dhe ne do të donim që këto rregulla të vlejnë për gjitha garat në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar ” thot Kajlo.

Përndryshe, Indira për shkak të luftës në Bosnje gjashtë vjet së bashku me familjen e saj u arratis në Gjermani, dhe më pas në ShBA, ku gjat shkollimit filloi të luajë dhe të stërvitet në basketboll. E rritur në një familje muslimane, kjo 26-vjeçare vendosi ta vendoj hixhabin. Megjithatë, deri pak ditë më parë rregullat e Federatës Ndërkombëtare të Basketbollit nuk e lejonin atë të luaj basketboll profesional në ndeshjet e organizuara nga FIBA.

Në intervistë me gazetarin e Anadolu Agency thotë se ky vendim është i rëndësishëm jo vetëm për të, por për të gjitha gratë e mbuluara muslimane që duan të luajnë basketboll, të cilat deri më tani nuk kanë mundur për shkak të rregullave të FIBA-s.

“Iniciativën e nisëm në internet më 18 qershor 2014. E gjitha kështu filloi. Për mua është shum e rëndësishme të mbrojë drejtësinë dhe e dija se duhet të kërkojmë nga FIBA që të ndryshoj rregullat për të gjithë lojtarët dhe lojtaret. Kjo më ka motivuar që të parashtroj kërkesë në FIBA,” tha Kajlo

Ajo pat nisur një fushatë në të cilën kërkonte nga FIBA që të heqë ndalimin e veshjes së hixhabit për basketbollistet. Përmes internetit kishte nisur një peticion në të cilin u nënshkruan rreth 70,000 veta.

FIBA, ndërkohë ka sjell vendim që basketbollistet mund të luajnë ndeshjet me hixhab dhe vendimi do të jetë i vlefshëm për dy vitet e ardhshme. Në qoftë se rezulton si i suksesshëm, FIBA pas dy viteve do të miratoj vendim të përhershëm.

– Muslimanet e mbuluara tani e tutje do të mirren më shum me basketboll

Kajlo vlerson se pas vendimit të FIBA, muslimanet të cilat mbajnë hixhab akoma më tepër do të meren me basketboll dhe në këtë mënyrë do të jenë më aktive në jetën sportive dhe shoqërore.Vajzat me mbulsë duhet lejuar të lujanë të gjitha sportet

Iniciativën e nisëm në internet më 18 qershor 2014. E gjitha kështu filloi. Për mua është shum e rëndësishme të mbrojë drejtësinë dhe e dija se duhet të kërkojë nga FIBA që të ndryshoj rregullat për të gjithë lojtarët dhe lojtaret. Kjo më ka motivuar që të parashtroj kërkesë në FIBA , tha për Anadolu Agency boshnjakja Indira Kaljo, basketbolliste profesioniste në ShBA, që është bërë e njohur kohët e fundit për publikun botëror, pasi ajo nisi iniciativën që FIBA mundësoi basketbollistet me hixhab të luajnë në ndeshjet me mbulesë e saj.

Indira Kaljo me prejardhje boshnjake, basketbolliste profesioniste në ShBA, e cili është bërë e njohur kohëve të fundit për publikun botëror, pasi ajo nisi iniciativën të cilën FIBA mundësoi basketbollistet të veshura me hixhab të luajnë ndeshjet nën mbulesën e tyre dhe se është shumë e lumtur që në të ardhmen vajzat me mbulesë do të mund të luajn basketboll, theksoi për Anadolu Agency (AA) .

“Ky është një hap i madh në drejtimin e duhur. Ndjehem shum e lumtur me miratimin e vendimit të FIBA për mbajtjen e hixhabit në fushën e sportit. Ne e dimë se ligji i miratuar është i përkohshëm me afat dy vjeçarë, dhe ne do të donim që këto rregulla të vlejnë për gjitha garat në nivel kombëtar dhe ndërkombëtar ” thot Kajlo.

Përndryshe, Indira për shkak të luftës në Bosnje gjashtë vjet së bashku me familjen e saj u arratis në Gjermani, dhe më pas në ShBA, ku gjat shkollimit filloi të luajë dhe të stërvitet në basketboll. E rritur në një familje muslimane, kjo 26-vjeçare vendosi ta vendoj hixhabin. Megjithatë, deri pak ditë më parë rregullat e Federatës Ndërkombëtare të Basketbollit nuk e lejonin atë të luaj basketboll profesional në ndeshjet e organizuara nga FIBA.

Në intervistë me gazetarin e Anadolu Agency thotë se ky vendim është i rëndësishëm jo vetëm për të, por për të gjitha gratë e mbuluara muslimane që duan të luajnë basketboll, të cilat deri më tani nuk kanë mundur për shkak të rregullave të FIBA-s.

“Iniciativën e nisëm në internet më 18 qershor 2014. E gjitha kështu filloi. Për mua është shum e rëndësishme të mbrojë drejtësinë dhe e dija se duhet të kërkojmë nga FIBA që të ndryshoj rregullat për të gjithë lojtarët dhe lojtaret. Kjo më ka motivuar që të parashtroj kërkesë në FIBA,” tha Kajlo

Ajo pat nisur një fushatë në të cilën kërkonte nga FIBA që të heqë ndalimin e veshjes së hixhabit për basketbollistet. Përmes internetit kishte nisur një peticion në të cilin u nënshkruan rreth 70,000 veta.

FIBA, ndërkohë ka sjell vendim që basketbollistet mund të luajnë ndeshjet me hixhab dhe vendimi do të jetë i vlefshëm për dy vitet e ardhshme. Në qoftë se rezulton si i suksesshëm, FIBA pas dy viteve do të miratoj vendim të përhershëm.

– Muslimanet e mbuluara tani e tutje do të mirren më shum me basketboll

Kajlo vlerson se pas vendimit të FIBA, muslimanet të cilat mbajnë hixhab akoma më tepër do të meren me basketboll dhe në këtë mënyrë do të jenë më aktive në jetën sportive dhe shoqërore.

Na Ndiqni ne FB Banner

Submit a comment