Arrihet një marrëveshja për ti mësuar arabisht Myslimanëve Kinez

marreveshja

Këshilli për Marrëdhëniet Islamike Kineze ka nënshkruar një marrëveshje me një kompani Saudite të specializuar në edukimin në distancë për të mësuar arabisht myslimanëve kineze, për ti ndihmuar ata të kuptojnë dhe përmirësojnë njohuritë e tyre mbi qytetërimin Islamik.

Dr Ding Hui, kryetar i Bordit të Këshillit për Marrëdhënie Islamike Kineze tha se kjo është një marrëveshje që do të pasojë të tjera për të promovuar dhe shpërndarë kulturën e të mësuarit e arabisht në Kinë. Një vend me një popullsi prej rreth 1.4 miliard njerëz, ku 50 milion janë myslimanë.

“Ka disa shkolla islame që japin mësim arabisht, por nuk është e mjaftueshme,” tha ai, duke shtuar se arsimi i gjuhës ka nevojë për specialistë në fushën e caktuar për të përcjellë mesazhin e duhur.

Ai pohoi se donacionet për ndërtimin e xhamive dhe shkollave islamike janë të domosdoshme dhe kjo e kombinuar me praninë e trajnimit të specializuar në gjuhën arabe do të bëjë që të përfitojnë të gjithë.

Ai tha se nënshkrimi i marrëveshjes do të çojë marrëdhëniet dypalëshe mes dy vendeve në lartësi të reja dhe drejt ngritjes së nivelit të myslimanëve në Kinë për sa i përket të kuptuarit të Islamit, kulturës dhe qytetërimin islamik.

Ai vuri në dukje se ka mijëra kinezë të cilët flasin dhe shkruajnë rrjedhshëm arabisht.
“Qytetërimi islamik është ndër pesë qytetërimet më të lashta, e cila ka ardhur tek ne prej shekujsh dhe ka qenë në ekzistencë gjatë gjithë historisë,” tha Dr Ding Hui, duke shtuar se kinezët kanë qenë gjithmonë shumë të interesuar në kulturën arabe-islamike , madje edhe para se ndikimet perëndimore të hynin në Kinë.

Kryetari tha se do të organizojnë takime me universitetet dhe shkollat ​​kineze në vend dhe do të rekomandojë për të ekspertëve të kompanisë që ata përdorin programet e tyre për të mësuar arabisht.

Zuhair bin Ali Azhar, CEO i kompanisë së arsimit në distancë ka thënë se kjo marrëveshje, e cila parashikon ofrimin e shërbimeve të arsimit dhe trajnimit, theksoi rëndësinë e nevojës për muslimanët kineze për të zotëruar gjuhën e fesë së tyre në një vend ku numri i folësit Arabisht është minimal.

Ai tha se muslimanët kineze jo vetëm që do të mësojnë gjuhën arabe dhe shkencat e saj, por edhe të lexojnë Kur’anin në gjuhën që është shpallur.

“Ky hap vjen si një zgjerim i detyrave ndaj partneritetit social me myslimanët në përgjithësi, dhe të kombit arab dhe botës islamike në veçanti,” tha ai.
Ai gjithashtu tha se gjuha arabe ka qenë në gjendje të akomodojë qytetërime të ndryshme, dhe madje të bëhet gjuha dominuese në letërsi, politikë dhe kulturë, përveçse duke qenë gjuha e fesë dhe adhurimit.

Kompani saudite e specializuar në arsimin dhe trajnimin në distancë është një partner strategjik i Organizatës arabe për Arsim, Shkencë dhe Kulturë e Organizatës Islamike për Arsim, Shkencë dhe Kulturë.

 

 

Na Ndiqni ne FB Banner

Submit a comment