A po e mbikqyr KFOR-I sigurinë dhe stabilitetin në Kosovë?

Mateja Agatonović

BEOGRAD – Reagimet e zyrtarëve të Beogradit në formimin e shpallur të Forcave të Armatosura të Kosovës kanë qenë të ashpra dhe, sipas komentatorëve, janë të stërmbushur. Kriza aktuale në marrëdhëniet midis Beogradit dhe Prishtinës, si dhe mbyllja de facto e dialogut të Brukselit përfaqësonte një fjalë bujësh për mediat tabloide në Serbi, të cilat kanë filluar të theksojnë se një formacion eventual i Ushtrisë së Kosovës do të përbënte një kërcënim të drejtpërdrejtë për mbijetesën e serbëve, që KFOR-i në kapacitetet e saj aktuale nuk do të ishte në gjendje të parandalonte dhe madje se ky mision i udhëhequr nga NATO është i shqetësuar për një inkursion të mundshëm.

Pas miratimit të tre ligjeve që kanë të bëjnë me transformimin e Forcave të Sigurisë së Kosovës në një ushtri të vërtetë, frika se situata në Kosovë mund të destabilizojë edhe njëherë është bërë intensive. Mediat tabloide janë, natyrisht, në ballë, disa që raportojnë se KFOR-i i ka dërguar bashkimet e veta për të bllokuar hyrjen në zonat serbe, dhe të tjera se KFOR “po stërvitet për veprimin e rrëmbimit të Veriut”. Të dy raportet janë në të vërtetë prejardhja e një deklarate që KFOR-i ka vënë në mediat sociale në kontekstin e veprimtarive të tij të rregullta.
KFOR-i aktualisht urdhëron mbi 4.000 anëtarë, dhe numri i vendeve që marrin pjesë në forcat zvogëlohet çdo vit. Edhe pse numri përfaqëson më pak se 10% të 50.000 ushtarëve origjinalë, nuk mund të argumentohet se KFOR-i nuk është një forcë e rëndësishme e ushtrisë në Kosovë.

KFOR-i është një mision i NATO-s dhe përfaqësohet në Kosovë nga forcat ndërkombëtare paqeruajtëse të udhëhequra nga Aleanca, me qëllim të ruajtjes së rendit dhe paqes, që po krijon siguri në Kosovë pas konflikteve dhe tërheqjes së forcave të Jugosllavisë, i. e. Serbia.

KFOR-i ka mandatin për të përmirësuar mjedisin e sigurt dhe të sigurt, për të mbështetur dhe koordinuar përpjekjet humanitare ndërkombëtare dhe praninë civile dhe për të mbështetur zhvillimin e një Kosove të qëndrueshme, demokratike, shumetnike dhe paqësore, si dhe të mbështesë zhvillimin e Forcave të Sigurisë së Kosovës.

Qëllimi fillestar i KFOR-it ishte parandalimi i kthimit të armiqësive, krijimi i mjedisit të sigurt dhe sigurimi i rendit dhe paqes. Çdo veprimtari e KFOR-it përcaktohet me vendimin e Këshillit të Atlantikut të Veriut, varësisht nga situata në terren.
Përmes viteve, kur situata e sigurisë në Kosovë u përmirësua, NATO gradualisht adoptoi numrin e ushtarëve në drejtim të një misioni më të vogël dhe më fleksibël, me një numër të vogël të detyrave statike.

KFOR-i si “i vetmi mekanizëm efikas për parandalimin e konflikteve në këtë pjesë të Evropës”
Kryeredaktori i Rrjetit të Sigurisë të Beogradit, Aleksandar Radiq, deklaroi për Ballkanin Perëndimor Evropian (EWB) se nuk dihet nëse numri i tanishëm i ushtarëve të KFOR-it është i mjaftueshëm për të parandaluar shpërthimin e një lufte, por gjithashtu vuri në dukje se NATO zotëron mekanizma për reagim të shpejtë në rasti i një incidenti.

Ai shtoi se KFOR-i ka punuar për tërheqjen graduale të forcave të saj për vite me rradhë, por që ende përfaqëson mekanizmin e vetëm efikas për parandalimin e konflikteve në këtë pjesë të Evropës.

“KFOR-i është i vetmi aktor me përgjegjësinë për të ruajtur sigurinë (në Kosovë), edhe pse tani është e paqartë nëse mandati i saj duhet të përafrohet me zgjidhjet e reja legjislative, ose do të vazhdojë të zbatojë Rezolutën 1244, e cila mund të ndryshohet vetëm nga United Këshilli i Sigurimit të Kombeve “, tha Radiç, duke shtuar se një tërheqje e mëtejshme e KFOR-it do të ishte” katastrofale për Serbinë
Ndërsa kryesonte dialogun e Brukselit, Serbia veçanërisht këmbënguli në pjesëmarrjen dhe praninë e vazhdueshme të KFOR-it në Kosovë dhe mund të argumentohet se marrëdhëniet rajonale të sigurisë midis Kosovës dhe Serbisë ende mbështeten ekskluzivisht në praninë e NATO-s. Përkundër trajnimit të ofruar nga KFOR-i në Forcat e Sigurisë së Kosovës, për të cilat askush nuk përpiqet të fshehë se ata përfaqësojnë përgatitjet për një transformim në forca të armatosura të vërteta, Serbia njeh KFOR-in si aktorin kryesor ushtarak në Kosovë dhe ka një bashkëpunim të madh me trupat e NATO-s përgjatë linjë administrative.

Komandanti i ri i KFOR-it Lorenco D’Addario deklaroi se misioni ushtarak do të vazhdojë të ndjekë mandatin e tij dhe se po krijon një ambient të sigurisë për të gjithë qytetarët në Kosovë, ndërsa komandanti i mëparshëm, gjeneral major Salvatore Cuoci, në një intervistë për EWB misioni “do të vazhdojë të mbështesë zhvillimin e Kosovës paqësore dhe të qëndrueshme dhe të kryejë detyrat e veta në mënyrë që të sigurojë një të ardhme më të mirë për të gjithë qytetarët e Kosovës, pavarësisht nga përkatësia e tyre etnike apo fetare”.

“NATO mbështet zhvillimin e Forcave të Sigurisë së Kosovës në kuadër të mandatit të tyre të tanishëm. Forcat e Sigurisë së Kosovës janë një organizatë profesionale dhe një burim i stabilitetit rajonal. Nëse mandati i tyre zgjerohet, Këshilli i Atlantikut të Veriut do të duhet të rishikojë nivelin e angazhimit të NATO-s në Kosovë. Është e rëndësishme që të gjitha komunitetet në Kosovë dhe aleatët e NATO-s të konsultohen kur bëhet fjalë për çdo iniciativë të lidhur me një mandat të Forcave të Sigurisë së Kosovës “, shpjegon Cuoci.

“Transformimi i Forcave të Sigurisë së Kosovës në Forcat e Armatosura të Kosovës nuk do të ndryshojë shtetin në terren”
Mediat kanë raportuar më parë vlerësimet e zyrtarëve të NATO-s se transformimi i FSK-së në një ushtri do të zgjaste të paktën 10 vjet dhe se akti i vetëm i miratimit të ligjeve në Kuvendin e Kosovës nuk do të thotë formimin e një ushtrie.

Drejtori i Programit për Fondin e Beogradit për Përsosmëri Politike Marko Savkoviq deklaroi për EWB se ai beson në vlerësimet e ekspertëve se transformimi do të zgjasë shumë dhe se Beogradi zyrtar do të reagojë me siguri, por dyshon se do të shkojë më tej se kundërshtimet verbale.

Sipas tij, transformimi i Forcave të Sigurisë së Kosovës nuk do të ndryshojë aq shumë sa “shteti në terren”, dhe po ndodh në një moment në të cilin Prishtina ka nevojë urgjente për një “sukses” për të mbyllur vitin në të cilin ishin objektivisht të mangët.

Fakti që misioni udhëhiqet nga NATO dhe është i përfshirë në strukturën komanduese të Aleancës është shumë më i rëndësishëm se numri i ushtarëve të angazhuar në KFOR.
Savkoviç u përkujtoi se Ambasadori i Shteteve të Bashkuara në Beograd, Kyle Scott, gjatë një prej panel diskutimeve në Forumin e Sigurisë të Beogradit, u përgjigj pyetjen nga audienca nëse duhet të rritet prania ndërkombëtare në Kosovë dhe Bosnje dhe Herzegovinë me qëllim që të parandalojë çdo ndërhyrje e Forcave të Armatosura Serbe duke përdorur një analogji me “tripwire” dhe, më e rëndësishmja, Fulda Gap.

Hendeku përfaqësonte dy korridore përmes një lugine, me të cilën tanket e paktëve të Varshavës potencialisht mund të kalonin Rrenën dhe çuditërisht të sulmonin trupat e NATO-s gjatë Luftës së Ftohtë.

Scott pastaj deklaroi se nuk ishte e rëndësishme sa tanke po mbrojnë korridorin, por “çfarë do të ndodhte nëse do të vinin tanket ruse”, duke iu referuar një reagimi bërthamor të SHBA.

“Është sigurisht e qartë, se është një skenar ekstrem. Nga rruga, kam shkruar një tekst në qershor 2017 me titull “Si do të dukej lufta e ardhshme e Ballkanit Perëndimor”, në të cilin theksova se konflikti do të përfundonte brenda 48 orësh dhe pasojat për Serbinë do të ishin të rënda. Nëse po flasim për skenarin në të cilin Prishtina do të përpiqet të imponojë autoritetin e saj mbi Kosovën me forcë, pasojat për Kosovën do të ishin të rënda. Unë ende besoj se ka arsye të mjaftueshme për të dyja palët dhe deklarata e fundit e (Kryeministrit të Kosovës Ramush) Haradinaj po shkon drejt shmangies, dhe ne do të shohim nëse Beogradi është gati të “lirojë” pak nga kontestimi i shtetësisë së Kosovës “, përfundoi Savkoviç.

Më herët, Aleksandar Radiq ka vlerësuar për TV N1 se formimi i Forcave të Armatosura të Kosovës do të përfaqësonte rrezikun e interesit të Serbisë, por që nuk është një akt agresioni apo njoftimi i spastrimit etnik të serbëve.
“Forcat e Sigurisë së Kosovës mbeten nën të njëjtin mekanizëm që kanë qenë deri tani. KFOR-i është adresa e vetme dhe komunikimi me të është i mjaftueshëm dhe efikas. Këta janë profesionistë, ushtari serb dhe anëtar i KFOR-it e kuptojnë lehtësisht njëri-tjetrin, ata po përdorin gjuhën profesionale dhe të gjitha ato që u nevojiten është një mbështetje politike. Respektimi i rreptë i mandatit duhet të kërkohet nga KFOR-i “, tha Radiç.

Marrëdhëniet ndërmjet KFOR-it dhe policisë së Kosovës
Para njoftimit të masave më të fundit në Kosovë lidhur me forcat e armatosura, mediat kishin shfrytëzuar edhe subjektin e veprimeve policore në veri të Kosovës, gjatë së cilës Presidenti Hashim Thaçi vizitoi së pari Gazivode Liqeni dhe së fundmi, policia ka ndodhur në Kosovska Mintrovice dhe arrestoi katër serbë në kontekstin e hetimit të vrasjes së Oliver Ivanoviqit në janar 2018, kreu i iniciativës së qytetarëve “Serbia, Demokracia dhe Drejtësia”.

Mediat serbe dhe disa zyrtarë akuzuan KFOR-in për mos reagimin në këto raste, të cilat përfaqësonin një shkelje të mandatit të saj dhe të Rezolutës 1244.

Në të dyja rastet, KFOR-i lëshoi një deklaratë publike, e cila vinte në dukje se policia e Kosovës nuk ekzekutonte operacione ilegale apo ushtarake, dhe jo se në çdo moment kishte një kërcënim për sigurinë ndaj qytetarëve.

“KFOR konfirmon se vetëm një operacion policor është ekzekutuar dhe se as Forcat e Sigurisë së Kosovës as ndonjë formacion tjetër ushtarak nuk janë vendosur në veri të Kosovës”, tha KFOR.
Me deklaratën, KFOR-i tërhoqi në mënyrë të tërthortë atë që mbizotëron më së shumti në mediat serbe – faktin se misioni dhe shumica e aktorëve ndërkombëtarë njohin të gjitha segmentet e policisë së Kosovës si organe legjitime për zbatimin e ligjit në të gjithë territorin.

“Policia e Kosovës tashmë vepron në tërë territorin e Kosovës, duke përfshirë komunat veriore, kështu që nuk ka nevojë për leje. Sa i përket Forcave të Sigurisë së Kosovës, ekziston një marrëveshje sipas së cilës ata duhet të lejohen nga KFOR-i për të dërguar njësi në pjesën veriore të Kosovës “, tha Cuoci në një intervistë për EWB.

 

Përktheu: Jona Koprencka

Submit a comment