Europa në rrëmujë

 

RICHARD N. HAASS

NEW YORK – Kjo nuk ishte e gjitha që nga kohët e fundit – vetëm disa vjet, aq e vështirë sa të besohet – se Evropa duket të jetë pjesë e botës që ngjan më së shumti me idyllin e fundit të historisë të përshkruar nga Francis Fukuyama në fundi i Luftës së Ftohtë. Demokracia, begatia dhe paqja dukeshin të gjitha të forta.

 

 

Jo më. Pjesët e Parisit po digjen fjalë për fjalë. Britania e Madhe konsumohet dhe ndahet nga Brexit. Italia udhëhiqet nga një koalicion i pamëshirshëm majtas-djathtas që po i kundërvihet rregullave të buxhetit të BE. Gjermania po lufton me një riorganizim politik dhe në fazat e hershme të një tranzicioni drejt një udhëheqësi të ri. Hungaria dhe Polonia e kanë përqafuar ilirberalizmin e parë në pjesën më të madhe të botës. Spanja po përballet me nacionalizmin katalanas. Dhe Rusia po kryen akte të reja agresioni kundër Ukrainës.

Nuk ka asnjë shpjegim të vetëm për këto zhvillime. Ajo që ne po shohim në Francë është populizmi i së majtës, rezultati i njerëzve që kanë vështirësi të arrijnë fundin dhe të refuzojnë taksa të reja, pavarësisht nga arsyetimi i tyre. Kjo është e ndryshme nga ajo që ka nxitur ngritjen e të djathtës ekstreme në të gjithë Evropën: mbrojtje kulturore mes sfidave lokale dhe globale, mbi të gjitha emigracionin.

 

Bashkimi Europian, nga ana e tij, ka humbur gradualisht zotërimin e imagjinatës publike. Ajo ka qenë shumë e largët, shumë burokratike dhe tepër e zgjatur për elitën. Ndërkohë, agresioni i ripërtërirë rus mund të pasqyrojë thjesht mendimin e presidentit Vladimir Putin se, pasi kishte realizuar kthime të mëdha politike për “investimet” ushtarake të mëparshme në Ukrainë dhe Siri, ai nuk kishte shumë frikë ose humbje nga veprimet e mëtejshme.

 

Klasa politike e Evropës meriton pjesën e saj të përgjegjësisë për rrëmujën në rritje të sotme. BE-ja paraqiti një monedhë të përbashkët pa një union fiskal ose bankar, duke bërë të pamundur, për të kryer një politikë koherente ekonomike. Vendimi për të vendosur anëtarësimin e vazhdueshëm të Mbretërisë së Bashkuar në BE në një votim popullor, duke lejuar një shumicë të thjeshtë për të vendosur çështjen dhe duke dështuar për të përcaktuar kushtet e nisjes, ishte e gabuar.

 

Po kështu, hapja e kufijve të Gjermanisë në një përmbytje refugjatësh, megjithatë motivet e pastra të Kancelares Angela Merkel, ishte e sigurtë se do të shkaktonte një reagim të ashpër. Kohët e fundit, presidenti francez Emmanuel Macron nuk bëri asnjë favorizim duke mbështetur protestuesit e “Vestës së Verdhë” dhe duke ofruar kompromise më të prirura për të ushqyer demonstratat shtesë dhe përkeqësimin e situatës së buxhetit të vendit të tij.

 

Nuk duhet të supozojmë se gjërat do të përmirësohen. Është vetëm një çështje kohe para se tubimi kombëtar i ekstremit të djathtë (formerly Front Front) dhe partitë politike në të gjithë Evropën të kuptojnë se si të kombinojnë populizmin ekonomik dhe kulturor dhe të kërcënojnë rendin politik të Luftës së Dytë Botërore pas. Qeveria populiste hibride e Italisë është një version i vetëm kësaj.

 

Britania e Madhe do të mbetet e prishur mbi marrëdhënien e saj (ose mungesën e saj) me BE-në pa marrë parasysh çfarë vjen nga Brexit; dhe është krejtësisht e mundshme që një Mbretërinë e Bashkuar post-Brexit mund të jetë nën një tendosje serioze, duke pasur parasysh thirrjet e përsëritura për unitetin irlandez dhe pavarësinë skoceze. Nuk ka formulë për ndarjen e pushtetit midis Brukselit dhe kryeqyteteve që do të ishin të pranueshme si për BE-në ashtu edhe për qeveritë kombëtare. Ndërkohë, është shumë e sigurtë se Putini është i kënaqur ose i bërë me agresionin e tij ndaj Ukrainës ose me të tjerët.

Për më tepër, në një botë të rritjes së pabarazisë, dhunës brenda dhe midis vendeve dhe ndryshimit të klimës, presionet nga imigracioni kanë më shumë gjasa të përkeqësohen se sa të zhduken. Dhe dislokimi ekonomik është i detyruar të intensifikohet në një botë të konkurrencës globale dhe teknologjive të reja që do të eliminojnë miliona vende pune ekzistuese.

 

Pse kjo çështje duhet të jetë e qartë. Evropa ende përfaqëson një të katërtën e ekonomisë botërore. Është konstelacioni më i madh i vendeve demokratike. Shekulli i kaluar demonstroi më shumë se një herë koston e një shkatërrimi të rendit në kontinent.

 

Mjerisht, ashtu si nuk ka asnjë shkak të vetëm që shpjegon rrënimin në rritje të Evropës, nuk ka asnjë zgjidhje të vetme. Për të qenë i saktë, nuk ka zgjidhje të asnjë lloji. Megjithatë, ekziston një sërë politikash që, nëse miratohen, do të ndihmonin udhëheqësit të menaxhojnë sfidat.

 

Një strategji e tillë është një strategji gjithëpërfshirëse e emigracionit që balancon sigurinë, të drejtat e njeriut dhe konkurrencën ekonomike. Një përpjekje e mbrojtjes që fokusohet më shumë në shpenzimin e parave sesa në atë se sa nevojitet do të shkonte në një mënyrë të konsiderueshme për të mbështetur sigurinë e Evropës. Për më tepër, parandalimi duhet të forcohet duke forcuar NATO-n dhe duke armatosur më tej Ukrainën. Zhvendosja Evropa nga gazi natyror rus gjithashtu ka kuptim, gjë që nënkupton ndalimin e tubacionit Nord Stream II që synon të sjellë gaz drejtpërdrejt nga Rusia në Gjermani, duke anashkaluar Ukrainën. Dhe programet shtesë të rikualifikimit nevojiten për punëtorët, puna e të cilëve do të zhduket si rezultat i globalizimit dhe automatizimit.

Pjesa më e madhe e kësaj agjende do të përfitonte nga përfshirja dhe mbështetja amerikane. Kjo do të ndihmonte nëse Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk e shihnin BE-në si armik dhe aleatë të NATO-s si të lirë. Evropa përfshin vendet më të përgatitura për të punuar me SHBA për të penguar agresionin rus; integrimin e Kinës në kuadrin global të tregtisë dhe investimeve në kushte në përputhje me interesat perëndimore; zbutjen dhe, aty ku është e nevojshme, të përshtaten me ndryshimet klimatike; dhe vendosjen e rregullave të rrugës për hapësirën kibernetike.

 

Mjerisht, një qasje e tillë nuk ka gjasa të vijë nga Donald Trump në çdo kohë. Kjo e lë Evropën pa zgjidhje, por për t’u përballur me mospërputhjen e saj më së shumti më vete.

 

Përktheu: Jona Koprencka

Submit a comment