1 në 7 persona vuajnë nga “Dehja me Gjumë”, pasi zgjohen

Dehja me GjumëA jeni zgjuar ndonjëherë aq te hutuar sa që keni gabuar një telekomandë për një telefon, apo dollapin për banjën? Nëse është kështu, ju mund të jetë në mesin e një prej shtatë njerëzve qe vlerësohen se vuajnë nga një çrregullim gjumi të quajtur “arousal confusional,” Ose më thjeshte nje lloj i te “dehurit me gjumë.” Këto incidente ndodhin kur një gjumë i thellë i një njeriu ndërpritet; ata zgjohen, por truri vazhdon të jete ne gjumë. “Është njelloj si te jesh krejtesisht i dehur, ata nuk e dinë se ku janë apo çfarë janë duke bërë,” – thotë  bashkë-autori istudimit Dr Maurice Ohayon i Stanford. Është e zakonshme tek fëmijët – ata qe vuajne nga ky çrregullim e kanë të vështirë të zgjohen dhe shpesh nuk kanë kujtesë të ndonjë episodi, i cili mund të përfshijë edhe dhunën.

Hulumtuesit gjetën 15% e 19.000 të rriturve në studimin vuanin nga çrregullimi, ku më shumë se gjysma e atyre raportonin një episod të paktën një herë në javë. Përgjigjet e tyre në lidhje me zakonet e gjumit, sëmundjet mendore, dhe medikamentet i lejuan hulumtuesit për të identifikuar disa faktorë të rrezikut, duke përfshirë çrregullime të gjumit, alkoolizmin, PTSD, ilaçet kundër depresionit, dhe gjumit te tepert apo te pakte. Rreth 30% raportuan të kene qenë “te dehur me gjumë” për 15 minuta ose më pas zgjimit, e cila ngre shqetësimin për punëtorët të cilët marrin nje sy gjumë në punë-ose, të themi, pilotët apo dhe mjekët.

Na Ndiqni ne FB Banner

Submit a comment