Zgjedhjet në Bosnjë dhe Hercegovinë: Biznes si zakonisht, apo ndoshta jo?

Aleksandar Ivković
SARAJEVË – Qytetarët e Bosnjës dhe Hercegovinës do të hedhin votat e tyre në zgjedhjet e përgjithshme, e shtata pas Marrëveshjes së Dejtonit. Çështja më e rëndësishme përpara zgjedhjeve që po vijnë pas një periudhe më të trazuar është nëse ato do të çojnë në reforma të brendshme të vonuara, si dhe progres në integrimet evropiane dhe euroatlantike.

Qytetarët do të votojnë për Presidencën e re të Bosnjës dhe Hercegovinës, e cila përbëhet nga tre anëtarë që përfaqësojnë secilën prej grupeve kryesore etnike të vendit (boshnjakët, serbët dhe kroatët). Dhoma e Përfaqësuesve të Asamblesë Parlamentare të Bosnjës dhe Hercegovinës është një institucion tjetër në nivel qendror, anëtarët e të cilit do të zgjidhen të dielën. Ajo pastaj do të votojë për Presidentin e Këshillit të Ministrave (qeveria qendrore), e cila do të emërohet nga Presidenca.

Dy entitete të vendit, Federata e Bosnjës dhe Hercegovinës, ku shumica e popullsisë janë boshnjakë dhe kroatë dhe Republika Srpska, kryesisht e populluar nga serbët, gjithashtu do të mbajnë zgjedhje për parlamentet e tyre dhe, në rastin e këtyre të fundit, Presidenti dhe Nënkryetari .

Fushatat zgjedhore në BiH, qysh nga përfundimi i luftës së përgjakshme në vitin 1995, janë shënuar kryesisht nga përpjekjet e politikanëve për të përfaqësuar veten si mbrojtësit më të mirë të interesave të grupit përkatës etnik.
Bodo Weber, bashkëpunëtor i lartë i Këshillit të Politikave për Demokratizim, nuk sheh ndryshime të rëndësishme këtë herë. “Kur bëhet fjalë për një retorikë më të lartë nacionaliste në të treja” anët “, duket si biznesi si zakonisht”, thotë Weber. Megjithatë, ai thekson dhe mbështetjen e pazakontë të fortë nga Beogradi për Milorad Dodik dhe partinë e tij SNSD.
Dodik, aktualisht kryetar i Republika Srpska, po kandidon për t’u bërë anëtari serb i Presidencës. Ai ka qenë në pushtet në Republika Srpska vazhdimisht nga 2006. Megjithatë, gjasat e tij kundër Mlladen Ivaniqit në detyrë duket më pak të sigurta se më parë.
“Nuk duhet të shpërfillim fuqinë e njerëzve dhe vullnetin e tyre në Republikën Sërbska, të mishëruar në rastin e” Dragičević “- një lëvizje rrënjore me bar”, thekson Alida Vraçiq, Visiting Fellow në Këshillin Evropian të Marrëdhënieve me Jashtë dhe anëtar i Ballkanit në Grupi Këshillues për Politikë të Europës (BiEPAG), duke iu referuar vdekjes së një studenti 21-vjeçar David Dragičević në mars të këtij viti. Fillimisht shqiptoi një aksident, pastaj vetëvrasje, shumë tani besojnë se Dragiçeviç u vra, ndërsa policia u përpoq të mbulonte vrasjen. Protesta në Banja Luka tani vazhdon për disa muaj.
“Deri tani, lëvizja ndryshoi zemrat dhe mendjet e shumë qytetarëve, përtej dhe në të gjithë linjat e entitetit, dhe qytetarët më në fund kanë filluar të kërkojnë jo vetëm drejtësinë për një djalë të vrarë, por mirësjelljen dhe jetën normale”, thotë Vraçic.
Në Federatën e Bosnjës dhe Hercegovinës, duket se të dyja palët e anëtarëve aktual të Presidencës Bakir Izetbegović dhe Dragan Čović, SDA dhe HDZ, kanë dorën e sipërme, shkruan NIN gazetë javore. Megjithatë, fitorja e SDA midis boshnjakëve nuk do të jetë aq bindëse sa më parë, ndërsa Çoviç përballet me një kandidat serioz për anëtarësimin e Kryesisë në Željko Komšić, përfundon revista. Bodo Weber gjithashtu njeh arsyet strukturore që mund t’i bëjnë këto zgjedhje më të komplikuara se më parë, si për elitat qeverisëse ashtu edhe për njerëzit e zakonshëm.
“Ajo që i bën zgjedhjet të veçanta është kriza pozitive institucionale-kushtetuese për shkak të çështjes së pazgjidhur të ligjit zgjedhor të BiH. Duket se është e pashmangshme që ne po shkojmë në një krizë të formimit të qeverisë, që është një krizë e formimit të Federatës një Shtet Shtetëror Popullor, pa asnjë fund, asnjë zgjidhje në horizont “, thotë ai, duke shtuar se kjo patjetër pengojnë integrimet euro-atlantike të BiH për një periudhë kohore të konsiderueshme.
A mund të ndikojë rezultati i zgjedhjeve në integrimet euroatlantike?
Kur bëhet fjalë për integrimet euro-atlantike, Alida Vraçic nuk është gjithashtu optimiste. “Duke gjykuar nga programet e fushatës elektorale dhe artikulimin e qëllimeve të ardhshme të Bosnjes, bëhet shumë e qartë se procesi i pranimit në BE nuk është shumë i lartë në listë. Ajo që është veçanërisht shqetësuese është se vizioni i Bosnjës në dhjetë vitet e ardhshme është thjesht një përsëritje e asaj që kemi dëgjuar më parë “, shpjegon ajo.
“Për më tepër, nëse dikush merr një vështrim të thellë në të kaluarën, mund të argumentohet se Bosnja ishte më afër BE-së në vitin 2008 sesa tani, si në aspektin e krijimit institucional dhe atmosferës brenda vendit”, shton ajo.
E vetmja mënyrë për të përmirësuar situatën është që qytetarët të fillojnë përsëri me BE-në si një mjet për ndryshim, thekson Vraçic. Në të njëjtën kohë, duhet të ketë shumë punë nga ana e Bashkimit, duke u përqendruar në formulimin e një historie të besueshme të BE.
Megjithatë, a ka BE-ja aftësinë për të nxitur reformat e nevojshme? Bodo Weber shpreh dyshimet e tij, duke kujtuar se Bashkimi dhe Perëndimi i gjerë që nga viti 2005 kanë provuar për të trajtuar sistemin e patronazhit që ushqehet nga mjedisi institucional jofunksional. Kjo ishte e qartë, kujton ai, gjatë iniciativës së fundit të reformës së BE.
“Ironia e iniciativës është se fillimisht arriti të sjellë disa hapa të vogla reformash në BiH, duke bërë lëshime joproporcionale mbi integrimin evropian të BiH, pa kontribuar vërtet në një zgjidhje reale të problemeve strukturore të BiH, duke u treguar kështu elitave dhe qytetarëve të BiH dobësi të vazhdueshme politike të BE-së “, përfundon Weber.

Atëherë a është e drejtë të thuhet se pak nga këto zgjedhje duhet të pritet? Alida Vraçiç pajtohet në një masë, por gjithashtu përkujton që zgjedhjet nuk janë mënyra e vetme për të futur reforma që vendi ka nevojë të madhe.

“Në pak fjalë, ne duhet të menaxhojmë mirë pritjet tona, pasi mrekullitë nuk do të ndodhin. Ajo që mund të presim nga ana tjetër është që të kemi disa njerëz të mirë e të mirë, të interesuar për progresin dhe reformat, dhe të vendosim besimin tonë tek ata. Më e rëndësishmja, shoqëria civile si një e tërë duhet të ushtrojë presion mbi qeveritë në të gjitha nivelet dhe pa mëshirë për të bërë jetën e tyre të banueshme dhe të përshtatshme “, përfundon Vraçic.

 

Përktheu: Jona Koprencka

Submit a comment