Vendim përfundimtar: A  do të pranojnë qytetarët maqedonas marrëveshjen me Greqinë?

 

Aleksandar Ivkovic

Më 30 shtator 2018, qytetarët e Maqedonisë do të kenë një mundësi për të ndikuar fuqishëm në të ardhmen e vendit të tyre. Duke votuar pro ose kundër marrëveshjes Athinë-Shkup, ata do të ndikojnë ndjeshëm në integrimet euroatlantike të Maqedonisë. Natyrisht do të bëhet historia – e vetmja pyetje është se çfarë lloji historie do të bëhet.

Mosmarrëveshja për emrin midis Maqedonisë dhe Greqisë ka zgjatur që kur vendi i mëparshëm u bë i pavarur pas rënies së Jugosllavisë. Greqia nuk donte të lejonte një komb sovran që të mbante emrin e krahinës së tij historike.

Një kompromis u arrit në vitin 1993, kur vendi i ri u pranua në Kombet e Bashkuara nën emrin e ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë. Megjithatë, rruga e saj drejt NATO dhe BE mbeti e bllokuar nga Greqia, pavarësisht se ajo u bë kandidate për këtë të fundit në vitin 2005.

Më 12 qershor të këtij viti, pas disa muajsh të kontakteve intensive mes ministrave të jashtëm të dy vendeve, Nikola Dimitrov dhe Nikos Kotzias, u arrit një marrëveshje. U nënshkrua pesë ditë më vonë nga kryeministrat Zoran Zaev dhe Alexis Tzipras në Prespë.

Sipas nenit 1.3 të Marrëveshjes, “emri zyrtar i vendit do të ndryshohet në” Republikën e Maqedonisë Veriore “, ndërsa Greqia, sipas nenit 2.1,” bie dakord të mos kundërshtojë kërkesën nga ose anëtarësimin e Partia në organizata ndërkombëtare, multilaterale apo rajonale. ”

Pasi Marrëveshja u ratifikua në Parlamentin e Maqedonisë më 5 korrik, një referendum u thirr për 30 shtator. Pyetja thotë: “A jeni në favor të anëtarësimit në BE dhe NATO duke pranuar Marrëveshjen ndërmjet Republikës së Maqedonisë dhe Republikës së Greqisë?” Vendimi u mor nga 68 deputetë që votuan për thirrjen e referendumit, ndërsa anëtarë të opozitës mungonin nga votimit.

Pyetja e referendumit u kritikua nga disa për mos formulimin në mënyrë neutrale. Shtimi i anëtarësimit në BE dhe NATO është parë si përpjekje e qeverisë për të maksimizuar shanset për një rezultat pozitiv. Sidoqoftë, anëtarësimi i Maqedonisë në BE dhe NATO, mbështetet fuqishëm nga shumica e popullsisë,  dhe me të vërtetë varet shumë nga pranimi i Marrëveshjes. Në më pak se një muaj pas nënshkrimit të saj, Maqedonia u ftua të bëhet anëtare e 30-të e NATO-s, ndërsa filloi procesi i shqyrtimit për fillimin e negociatave të pranimit në BE.

Si Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg dhe Komisioneri i BE për Negocimet e Zgjerimit Johannes Hahn përdorën mundësitë për të përgëzuar Maqedoninë për arritjen e “një marrëveshjeje historike” me Greqinë. Pengesa që refuzimi i saj nga ana e qytetarëve do të përfaqësonte u theksua në të dyja rastet. Edhe pse referendumi i ardhshëm do të jetë konsultativ dhe rrjedhimisht rezultati i tij nuk do të ketë ndikim të drejtpërdrejtë në suksesin e Marrëveshjes, dështimi i saj do të paraqiste goditje serioze ndaj qeverisë maqedonase, pasi kjo mund të dëmtonte legjitimitetin e një ndryshimi kaq të madh.

Edhe përpara fillimit zyrtar të fushatës më 30 gusht, një muaj përpara votimit, interesat gjeopolitikë ndërhynë në proces. Rusia është akuzuar në disa raste për të tentuar të minojë marrëveshjen.

Akuza më e rëndësishme ka ndodhur gjatë mesit të korrikut. Siç njoftoi Balkan Insight, Kryeministri Zaev deklaroi për BuzzFeed Neës se qeveria e tij ka marrë informacion në lidhje me biznesmenët grekë “dashamirës ndaj çështjes ruse”, të cilët paguajnë maqedonasit midis $ 13,000 dhe $ 21,000 për të shkaktuar dhunë përpara referendumit.

Marrëdhëniet diplomatike midis Rusisë dhe Greqisë gjithashtu pësuan një pengesë pasi dy diplomatë të vendit të mëparshëm u dëbuan nga ky i fundit. Ata u akuzuan se po përpiqen të fitojnë ndikim duke u dhënë ryshfet zyrtarëve shtetërorë dhe priftërinjve ortodoksë, në mënyrë që të nxisin kundërshtimin ndaj Marrëveshjes nga pala greke.

Që nga këto ngjarje, asnjë rast i mëtejshëm i ndërhyrjes së Rusisë nuk është vënë në qendër të vëmendjes. Dimitar Bechev, hulumtues në Qendrën e Studimeve Sllave, Euroaziatike dhe Lindore në Universitetin e Karolinës së Veriut dhe anëtar i Grupit të Këshillimit për Politikë në Ballkan në Europë (BiEPAG), nuk beson se ndonjë zhvillim i ri i madh duhet të pritet.

“Unë nuk pres ndonjë masë / deklaratë të madhe nga Ministria e Punëve të Jashtme. Përkundrazi, propaganda e ulët kyçe përmes kanaleve të zakonshme – një mori portalesh në internet dhe partisë së Bashkuar të Maqedonisë të Janko Baçev – do të vazhdojë “, tha Bechev për Ballkanin Perëndimor Evropian.

Fushata zyrtare filloi më 30 gusht, kur u formua një koalicion prej rreth 30 partish politike, të udhëhequr nga LSDM-ja e Zaev dhe BDI-ja etnike shqiptare. Ftesa u shtri edhe tek VRMO-DPMNE, partia kryesore e opozitës në vend që më parë refuzoi të votojë për miratimin e Marrëveshjes dhe organizimin e referendumit.

Nëse partia që sundoi Maqedoninë për dhjetë vjet para se të humbte pushtetin në 2017 do të bëjë fushatë kundër referendumit dhe t’i thërrasë përkrahësit e saj për të hedhur poshtë ose për të bojkotuar, ajo është ende e panjohur.

Ka, megjithatë, ato që kanë lëvizur tashmë në atë drejtim. Që në fillim të gushtit, një koalicion i 28 partive të vogla dhe OJQ-ve të kryesuar nga partia pro-ruse e Bashkuar e Maqedonisë filloi fushatën “Boycotts në Maqedoni”. Qëllimi i tyre është të dekurajojë qytetarët nga hedhja e votave të tyre, duke ulur pjesëmarrjen më pak se 50% dhe duke e lënë referendumin të pasuksesshëm.

“Të bojkotojmë referendumin e 30 shtatorit dhe të ruajmë emrin e shekullit të Maqedonisë”, kërkoi më lart Janko Baçev, kreu i Maqedonisë së Bashkuar.

Presidenti i Maqedonisë, George Ivanov, i lidhur me VMRO, gjithashtu shprehu kundërshtimin e tij ndaj Marrëveshjes duke refuzuar ta nënshkruajë atë në ligj herën e parë që u votua në parlament. Nga ana tjetër, themeluesit e partisë së tij, të udhëhequr nga kryetari i saj i parë Ljubço Georgievski, u kanë bërë thirrje qytetarëve të votojnë “po” dhe të sigurojnë të ardhmen euroatlantike të Maqedonisë.

Sipas disa sondazheve që deri më tani janë kryer, shumica e qytetarëve do të votojnë në favor të Marrëveshjes. Vizitat nga figura të larta të NATO-s dhe të BE-së, si Stoltenberg, kancelari austriak Sebastian Kurz dhe homologu i tij gjerman Angela Merkel (vizita e saj e parë zyrtare në Maqedoni) padyshim kishin për qëllim rritjen e mbështetjes për fushatën “PO”.

Një nga sondazhet më të fundit u krye nga Instituti për Demokraci “Societas Civilis” në bashkëpunim me Qendrën Maqedonase për Bashkëpunim Ndërkombëtar dhe TV Telma, nga data 7 deri më 25 gusht. Sipas Zoran Nechev, Shef i Qendrës për Integrimin në BE në ‘Societas Civilis’ dhe anëtar i Grupit të Këshillimit të Politikave në Ballkan në Evropë (BiEPAG), suksesi i referendumit nuk është i garantuar.

Siç shpjegon ai, “ndërsa sipas sondazhit 57,8% thanë se do të votonin për referendumin, u bë analiza shtesë për të llogaritur probabilitetet e ndryshme të votimit dhe dallimin e madh në mes të popullsisë dhe regjistrit të votuesve.” Megjithatë, sipas Nechev “, projekti është se 46% vendosën të votojnë për referendumin, që është, nën regjistrimin e kërkuar 50% + 1 për një referendum të suksesshëm. 28,8% do të përmbahen nga votimi në referendum “.

 

“Do të jetë mjaft e vështirë për të arritur regjistrimin pa VMRO-DPMNE-në duke e quajtur elektoratin e tyre për të votuar ose për ose kundër. Megjithatë ka shanse që fushata “Po” mund të motivojë votuesit shtesë, por këto janë mjaft të kufizuara “, tha Nechev për EËB. Në anën më pozitive të mbështetësve të referendumit, 70% e atyre që planifikojnë të votojnë, në fakt do të votojnë në favor të Marrëveshjes, ndërsa vetëm 15% do të votojnë kundër. Dy arsye kryesore për mbështetje, thekson Nechev, po bashkohen me BE dhe NATO, si dhe zgjidhjen e mosmarrëveshjes së gjatë.Përfundimi, shumë varet nga vendimi i VMRO-DPMNE-së. Partia ende më e madhe individuale në vend duket të jetë x-faktori i kësaj fushate. Gjithashtu, fakti që ka gati tre javë të mbetura për fushatë nuk duhet të mbikëqyret.

 

Përktheu: Jona Koprencka

Submit a comment