Pas ISIS…

Nicholas Goldstein

Në fillim të javës, BBC publikoi një raport mbi të ardhmen e Falluxhës, një qytet në Irak i lënë nën gërmadha pasi u mbajt për një kohë të gjatë nga ISIS. Pasi Falluxha u lirua nga kontrolli i ISIS, u zbuluan prova të trajtimit të ashpër në qytet – tashmë një tipar i pranisë së ISIS. Artikulli i BBC-së u fokusua në Shuhada, një periferi në Falluxha.

Ahmed Hussein u intervistua nga BBC pasi u arratis nga Falluxha dhe u kthye për ta gjetur shtëpinë e tij nën rrënoja. Tani ai është duke punuar për rindërtimin e jetës së tij, por ka shprehur frustrimin në vështirësinë e jetesës në Falluxha: “Është shumë e vështirë, sidomos kur nuk kam para … Nëse qeveria paguan një farë kompensimi, kjo do të ishte një ndihmë e madhe. Por ka shkatërrime kudo dhe qeveria thotë se nuk ka para. Për shkak të luftës”. Ndihma për njerëzit si Ahmed është e rëndësishme, jo vetëm për shkak të shkeljes së të drejtave themelore, por për shkak se pa mbështetjen e duhur, Iraku dhe Siria përsëri do të bëhen baza për të njëjtën dhunë që bota punoi fortë për ta kapërcyer.

Ndërkohë që shumë forca botërore u bënë së bashku për të mposhtur ISIS, është e vështirë të imagjinohet se i njëjti vrull do të zbatohet për rinovimin e Irakut dhe Sirisë. Siria nuk ka të ardhura – burimet janë shpenzuar në luftën kundër ISIS, dhe kjo dëmton projektin e rindërtimit të shtëpive për popullin e saj. Iraku është në një anije të ngjashme. Në Falluxha, jeta civile duket se po shkon në drejtimin e duhur: njerëzit janë në rrugë dhe një shesh lojërash është akoma aktiv. Krahasuar me një vit më parë, situata është përmirësuar, sigurisht. Megjithatë, ky mund të jetë vetëm një përmirësim afatshkurtër për rajonin. Mposhtja e ISIS-it nuk nënkupton se shkaqet e saj rrënjësore janë adresuar dhe për sa kohë që ata vazhdojnë, ekziston rreziku që një situatë e ngjashme të ndodhë.

Ka pasur një fokus në simptomat (si shteti islam) më shumë sesa në kauzën. Më 21 prill 2017, Huffington Post botoi një artikull të titulluar “Beteja mbi Ardhmërinë e Sirisë”, e cila vazhdoi të detajonte interesat e ndryshme të çdo lojtari kryesor në rajon. Ky është problemi. Njerëzit nuk mund të trajtohen si një mjet për një fund – është provuar herë pas here. Britania dhe Franca e provuan kur shkuan për herë të parë në Lindjen e Mesme. Amerika dhe Bashkimi Sovjetik e provuan atë gjatë Luftës së Ftohtë. Pushtimi i Irakut nga SHBA. Tani do të provohet përsëri. Trajtimi i një njeriu të shkatërruar, të lodhur dhe të shkatërruar nga lufta si një mjet për t’i dhënë fund, nuk do të zgjidhë problemet në Lindjen e Mesme. Zgjidhja e dhunës kërkon nxitjen e një fryme bashkëpunimi, e cila fillon nga maja. Është përgjegjësi e atyre që luftuan ISIS të ndihmojnë në parandalimin e një force të ngjashme të lulëzojë në të ardhmen.

Përktheu: Jonilda Zaimaj

 

Submit a comment