Macron në operacionin e joshjes në Pekin

Julie KEBBI

Emmanuel Macron dëshiron të kthejë Francën në kohën  e përparme kur ky vend ishte i pranishëm në skenën aziatike duke konsoliduar lidhjet e tij me një partner të rëndësishëm, Kinën. Udhëheqësi francez e vizitoi këtë vend për herë të parë në cilësinë e tij si president, me rastin e një udhëtimi diplomatik. Zoti Macron, i dashur me simbolet, filloi turneun, bashkë me gruan e tij Brigitte në një vizitë në Xian, qyteti që ishte pika fillestare e Rrugës së Mëndafshit.

Çifti presidencial më vonë udhëtoi për në Pekin ku u takuan nga zoti Xi dhe gruaja e tij. “Kina dhe Franca janë dy vende të mëdha me një histori të lavdishme”, tha kreu kinez në ardhjen e zotit Macron. “Ne ndajmë dëshirën për të qenë dy udhëheqës historikisht të përgjegjshëm dhe të zgjedhim të vazhdojmë të promovojmë marrëdhëniet midis dy vendeve tona”, vazhdoi ai. “Fati ynë është i lidhur,” tha Macron, duke shtuar se “e ardhmja ka nevojë për Francën, Europën dhe Kinën”. “Ne jemi kujtesa e botës.

Presidenti francez gjithashtu ka ofruar një medalie të Gardës Republikane, duke ringjallur një traditë shekullore, “të etur për të formuar lidhje miqësie me krerët e huaj. Më shumë se një dhuratë, Emmanuel Macron donte të bënte një gjest diplomatik “, tha presidenca franceze në AFP. Ai i përgjigjet “diplomacisë panda”, sipas të cilit Pekini i kishte dhënë disa panda në vitin 2012.

Piketat e këtij takimi janë të rëndësishme, ndërsa Pekini përfaqëson fuqinë e dytë botërore pas Uashingtonit. Shumë çështje janë në axhendën e zënë të liderëve francezë dhe kinezë: tregtia, klima, siguria, lufta kundër terrorizmit apo të drejtat e njeriut. Në këtë kontekst, presidenti “Jupiterian” dëshiron të theksojë multilateralizmin, duke kërkuar të përfshihet në shkeljen e lënë nga mungesa e lidershipit amerikan në këtë fushë që nga pranimi në pushtetin e Donald Trump. Por ardhja e tij në Kinë është gjithashtu një mundësi për të qenë zëri i interesave të Bashkimit Europian, partneri më i madh tregtar i Pekinit, ndërsa Kina është partneri i dytë më i madh tregtar i organizatës europiane. Dhe për arsye të mirë, Gjermania po përpiqet të zgjidhë krizën politike që po trondit Berlinin brenda dhe Londra ka duart e saj tashmë të pushtuara nga çështja e mprehtë e Brexit.

 

“Rimbalancimi i marrëdhënieve”

“Dëshira ime është që Franca dhe Europa (…) të jenë në takimet e zhvilluara nga Kina,” tha Macron gjatë fjalimit të tij pak më shumë se një orë në Xian. Duke iu referuar planit ambicioz të Kinës për të rindërtuar Rrugën e Mëndafshit të së kaluarës, e cila duhet të shtrihet së paku në Europë, Presidenti francez këmbënguli që “këto rrugë të ndahen dhe ato nuk mund të jenë univokale. “Ata nuk mund të jenë rrugët e një hegjemonie të re që do të sillte në vasalitet në vendet ku kalojnë”, tha ai. “Macron dëshiron të rivendosë një marrëdhënie besimi me kinezët, gjë që është shumë e rëndësishme për ta”, tha Pierre Picquart, një doktor i gjeopolitikës dhe specialist në Kinë, intervistuar nga L’Orient-Le Jour. Sipas studiuesit, “ai konsiderohet një karakter i qëndrueshëm, i parë si një udhëheqës i madh i Bashkimit Europian dhe gëzon popullaritet të madh në Kinë”, sidomos falë gruas së tij 24-vjeçare, e cila e ka fascinuar kinezët . Mundësia që kreu i shtetit francez të dallojë nga paraardhësit e tij dhe të vendosë balancën në favor të tij.

Misioni i Emmanuel Macron është të “ribalancojë marrëdhëniet ekonomike dhe tregtare” midis Parisit dhe Pekinit. Për shkak se deficiti tregtar me Kinën është 30 miliard euro, një sasi kolosale ndërsa Pekini është furnizuesi i dytë i Francës. Investimi në skenën kineze është një mënyrë për Francën dhe vendet e Bashkimit Europian që të përpiqen të bëjnë kundërpeshë një projekti të konsideruar si një mjet për zgjerimin kinez, ndërsa projekti për rindërtimin e rrugës së Mëndafshit nisur në 2013 ka një kosto prej 124 miliardë dollarësh.

Përktheu: Jona Koprencka

Submit a comment