Fati i marrëveshjes bërthamore të Iranit: multilateralizmi ndërkombëtar kundrejt unilateralizmit të SHBA

MOJTABA BARGHANDAN

Plani i Përbashkët i Veprimit i Përbashkët (JCPOA) është një marrëveshje e detajuar me 159 faqe me pesë anekse të arritura nga Irani dhe P5 + 1 më 14 korrik 2015. I njohur si marrëveshja bërthamore që u miratua nga Rezoluta 2231 e Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe u miratua në 20 korrik 2015, ishte një rezolutë e hartuar dhe e propozuar nga vetë SHBA dhe e miratuar unanimisht nga Këshilli i Sigurimit.

Sipas kërkesave të caktuara në marrëveshje, Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Bërthamore (IAEA) ratifikoi përputhjen e Iranit me dispozitat që lidhen me bërthamën e KPPK. Megjithatë, më 8 maj 2018, Presidenti i SHBA, Donald Trump njoftoi tërheqjen e SHBA-sw nga JCPOA dhe rivendosi sanksionet e Shteteve të Bashkuara kundër Iranit për të përdorur forcën si një armë kundër Iranit.

Sipas statistikave, përdorimi i sanksioneve nga Trump është 30 për qind që nga viti i kaluar i Barak Obamës. Kjo qasje është një nga shembujt e shumtë se si multilateralizmi do të sfidohej nga unilateralizmi apo edhe bilateralizmi. Megjithatë, unilateralizmi ose bilateralizmi nuk do të kishte sukses në çdo situatë. Ky është një nga gabimet historike të shumta që SHBA ka bërë, pasi ka disa pasoja, si krijimi i konsensusit ndërkombëtar kundër qeverisë së SHBA. Ky konsensus mund të neutralizojë SHBA-të, Lindjen e Mesme, fuqitë e reja dhe aranzhimet e sigurisë dhe tashmë e ka bërë  JCPOA-në levën e BE-së dhe fuqive e tjera të mëdha si Kina, India, Franca dhe Rusia për të bërë presione në administratën Trump bazuar në kapacitetet e veta.

Është sepse se ky proces ka formuar një front të fortë diplomatik dhe ekonomik kundër lëvizjes preferenciale të njëanshme të Trump, të personalizuar dhe vetëshkatërruese. Duke pasur parasysh mbështetjen politike të BE-së dhe fuqive të tjera të mëdha në zbatimin e plotë të JCPOA-së dhe duke marrë parasysh pengesat e mëdha para procesit të vendimmarrjes së politikës së jashtme brenda Iranit, lindin pyetje se si kjo mosmarrëveshje do të përcaktojë fatin e JCPOA dhe nëse do të ndodhë ndonjë zhvendosje e mundshme e multilateralizmit në bilateralizëm dhe nëse një marrëveshje preferenciale dypalëshe ose shumëpalëshe do ta bënte Iranin viktimë e një loje më të gjerë politike dhe të sigurisë.

Një marreveshje?

Së pari, ka disa negociata serioze paralele dhe lobim që po ndodh prapa perdes si brenda Iranit, në SHBA, midis përfaqësuesve dhe të dërguarve nga Irani dhe SHBA-të, si dhe disa negociatave trepalëshe në të cilat BE është angazhuar në mënyrë aktive për zbatimi i plotë i JCPOA-së bazuar në afatin kohor, i cili u parashtrua si tetor 2025, dita e përfundimit të marrëveshjes. Nëse Irani mund të përfitojë nga këto negociata, do të ishte në gjendje të parandalonte të bëhej viktimë e lojërave më të gjera ndërkombëtare dhe rajonale politike dhe të sigurisë. Gjithashtu varet nga mënyra se si Shtetet e Bashkuara dhe BE-ja do të pranojnë.

Së dyti, deklaratat e fundit të liderëve të BE dhe, në veçanti, Federica Mogherini, Përfaqësuesja e Lartë e Bashkimit Europian për Punë të Jashtme dhe Politikave të Sigurisë, lidhur me gatishmërinë e BE për të mbajtur dhe promovuar multilateralizmin dhe theksimin e saj mbi ekzistencën e dallimi i madh midis BE-së dhe SHBA-së mbi multilateralizmin, kujtojnë disa mesazhe.

Fillimi i një lufte

Hendeku midis dy anëve të Atlantikut po bëhet gjithnjë e më i thellë: së bashku me JCPOA, tërheqja e Trump nga marrëveshje të tjera shumëpalëshe si NAFTA, Partneriteti Trans-Paqësor (TPP) dhe Marrëveshja e Klimës së Parisit e kanë thelluar këtë boshllëk.

Hendeku bëhet një faktor provokues për administratën Trump që të fillojë luftën tregtare kundër shumë prej partnerëve të vjetër të BE-së dhe jo-BE-së. Ky qëndrim e bëri BE të hartojë një sistem të ri të pagesave financiare ose transaksioneve për t’u marrë me sanksionet e SHBA kundër vendeve si Irani. Ajo gjithashtu shkaktoi Iranin, Turqinë dhe Rusinë të dizenjojnë rrugë të reja përpara për të përballuar presionet e SHBA për çështjet ekonomike dhe tregtare.

Masa e njëanshme e Trump ka shkaktuar konsolidim më të madh të BE dhe kjo do të sillte një formë izolimi për SHBA edhe për një hapësirë ​​të shkurtër kohore.

Duke ardhur në natyrën e multilateralizmit të SHBA-së nëse mund të themi vetëm se Presidenti Trump dhe ekipi i tij vendosin parakushte për Iranin dhe botën për të ndjekur politikat e SHBA. Kjo është veçanërisht e papërshtatshme pasi që ajo është në kundërshtim me normat diplomatike ndërkombëtare dhe minon diplomacinë dhe multilateralizmin. Kështu, nuk është çudi që vendimi i miratuar në mënyrë të njëanshme nga administrata e SHBA ose është injoruar ose marrë negativisht nga bashkësia ndërkombëtare, duke përfshirë aleatët e saj anembanë botës, me përjashtim të një numri të vogël të shteteve të klientëve të SHBA në rajon.

Duke marrë parasysh të gjitha këto shkaqe dhe efekte, konkludoj nga presupozimet e mëposhtme që në një mënyrë ose në një tjetër tregon se multilateralizmi do të tejkalonte njëanshmërinë; megjithatë, nuk duhet të injorojmë realitetet e politikës globale dhe marrëdhënieve ndërkombëtare në kuptimin që anëtarët e një marrëveshjeje shumëpalëshe do të mund të kalonin në një bilateralizëm preferencial.

Efektet anësore

Së pari, SHBA-ja dhe BE-ja do të komprometonin në një pikë të caktuar, pasi vazhdimi i një qasjeje të tillë do të ishte e dëmshme për të dyja palët në një afat të gjatë. Së dyti, U.N e sheh atë si një model për multilateralizmin rajonal dhe ndërkombëtar dhe si një mësim diplomaci. Kjo ndoshta do të vazhdojë të mbështesë zbatimin e KPPP. Së treti, BE-ja dhe shumë të tjerë brenda SHBA-së janë gjithashtu të vetëdijshëm për rëndësinë e KPPK-së si një arritje historike dhe një portë e vlefshme për iniciativat e reja ekonomike dhe politike. Kështu, ata ndoshta do të rezistojnë në zbatimin e JCPOA. Së katërti, natyra e aranzhimeve të tanishme të pushtetit në rajon, pasi që çështja themelore nënkupton ngritjen e konflikteve rajonale, nuk do të mbetet e njëjtë; bazuar në mësimet e historisë, SHBA do të braktisë më herët ose më vonë mbështetjen e klientëve të saj rajonal. Në vend të kësaj, zyrtarët e SH.B.A.-së do të përtërijin politika rajonale; një prej të cilave do të ishte tërheqja nga politikat e tyre të tanishme mbi natyrën e JCPOA.

Si mesatare e këtyre presupozimeve, do të përfundoja se politika botërore ka nevojë urgjente për multilateralizmin për të neutralizuar politikat unilaterale të fuqive të mëdha, megjithëse ato mund të preken seriozisht nën presionet e njëanshme të SHBA, së bashku me pengesat e saj të mëdha vendase, për shkak të keqmenaxhimi i politikës së brendshme dhe të jashtme, i nxitur nga kultura politike e njerëzve dhe përkeqësimi i mjedisit socio-kulturor. Irani ka miratuar masat e nevojshme parandaluese dhe ka fiksuar dhe ruajtur strategjikisht linjat e saj rajonale dhe ndërkombëtare të kuqe, në veçanti, gjatë dekadës së fundit. Pavarësisht këmbënguljes së SHBA-ve për të kthyer një sy qorr, fuqitë e mëdha dhe BE-ja janë shumë të vetëdijshme për këtë situatë që e bën multilateralizmin më tërheqës për të zgjedhur. Rrjedhimisht, fati i JCPOA nuk është ekskluzivisht dhe vetëm në duart e SHBA. Së fundi, arsyet gjithashtu parashikonin formimin e një marrëveshjeje të re për bashkëpunimin rajonal siç është “Forumi Rajonal i Dialogut”, i cili do të ishte goditja përfundimtare e SHBA ” politikat e njëanshme në rajon.

Submit a comment