A po rrit Trump një përçarje midis ungjillorëve dhe të krishterëve të Lindjes së Mesme?

A view of the Done of the Rock and Jerusalem’s Old City seen from Mount of Olives, on Dec. 6, 2017. President Trump recognized Jerusalem as Israel's capital on Dec. 6, and instructed the State Department to begin the multi-year process of moving the American embassy from Tel Aviv to the holy city. (AP Photo/Oded Balilty)

Jack Jenkins

Kur Presidenti Donald Trump njoftoi në dhjetor se do ta pranonte Jerusalemin si kryeqytetin e Izraelit dhe do të bënte thirrje për të lëvizur atje ambasadën amerikane, disa nga lobuesit e tij më të zhurmshëm ishin evangjelistët amerikanë.

Anëtarët e bordit jozyrtar të Trump u konsultuan mbi vendimin, grupe të udhëhequra nga ungjillëzimi, si të krishterët e Bashkuar për Izraelin, avokuan për ndryshimin dhe udhëheqësit e krishterë konservatorë si Jack Graham duartrokitën lëvizjen me shpejtësi në Tëitter.

Por falënderimet e ushqyera nga besimi zbardhën një pasojë të mundshme: Pra, një përshkallëzim të tensioneve të zjarrta mes të krishterëve të Lindjes së Mesme- veçanërisht atyre që jetojnë në territoret e okupuara palestineze- dhe ungjillorëve amerikanë që kërkojnë të balancojnë mbështetjen e qëndrueshme për Izraelin me shqetësim për bashkëbesimtarët e tyre.

Më konkretisht, lëvizja duket se e bën edhe më të komplikuar ekzistencën e një ekzistence shumë delikate për të krishterët palestinezë, të cilët përbëjnë rreth 2 përqind të popullsisë së Bregut Perëndimor dhe më pak se një përqind të Rripit të Gazës, sipas World Factbook të CIA-s.

Palestinezët e konsiderojnë Jeruzalemin si kryeqytetin e shtetit për të cilin ata kërkojnë njohjen e U.N dhe u vjen keq për vendimin e Trump për të ndryshuar politikën amerikane, e cila kishte konsideruar se statusi i qytetit duhej të përcaktohej gjatë negociatave të paqes midis palestinezëve dhe izraelitëve.

Megjithëse njoftimi i Jeruzalemit u festua nga izraelitët, si edhe Kryeministri Benjamin Netanjahu, ai nxiti gjithashtu një dënim të përhapur midis palestinezëve dhe udhëheqësve të besimit anembanë globit. Grupet muslimane, kreu i Bashkimit për Reformën Judaizëm dhe Papa Françesku ishin të gjithë të shpejtë për të shprehur rezerva lidhur me vendimin ose në momentin kur erdhi, shumë e përshkruan si pengesë për përpjekjet paqësore mes palestinezëve dhe Izraelit.

Palestinian protesters take cover behind a metal plate during clashes with Israeli troops following protests against U.S. President Donald Trump’s decision to recognize Jerusalem as the capital of Israel, in the West Bank city of Ramallah, Friday, Dec. 8, 2017. (AP Photo/Nasser Nasser)

Por disa nga shtytjet më rrënjësore të besimit erdhën nga tkurrja e popullsisë së krishterë në rajon.

Një grup i kishave të Jeruzalemit lëshoi një letër pas vendimit, duke argumentuar se njohja e Jeruzalemit si kryeqyteti i Izraelit do të shkaktonte “dëm të pariparueshëm”. Pak kohë pas shpalljes, kryebashkiaku i krishterë palestinez i Betlehemit – një qytet në Bregun Perëndimor të okupuar ku thuhej se Jezusi ishte biblik i lindur – urdhëroi që dritat e Krishtlindjeve të shuhen për disa ditë në shenjë proteste.

Dritat në Ramallah u fikën në mënyrë të ngjashme dhe ryebashkiaku i Nazaretit – ku tha se Jezusi është rritur – kërcënoi të anullonte disa festime të Krishtlindjeve (ata më në fund u lejuan të vazhdonin, sipas Public Radio International).

Kundërshtimi u përhap edhe jashtë rajonit, duke krijuar një situatë të vështirë gjeopolitike për nënpresidentin Mike Pence. Udhëheqësi i Kishës Koptike të Egjiptit, Papa Taëadros II, papritmas anuloi një takim të planifikuar në fund të dhjetorit me nënpresidentin pas shpalljes së vendimit, duke thënë në një deklaratë se vendimi ndaj Jerusalemit “nuk mori parasysh ndjenjat e miliona njerëzve arabë”.

Shtëpia e Bardhë më vonë e shtyu udhëtimin deri në vitin 2018, për ta shtyrë atë përsëri javën e kaluar. Zyrtarët njoftuan të hënën (8 janar) se do të riprogramohet në fund të janarit – por këtë herë pa asnjë përmendje të takimit të planifikuar paraprakisht me Taëadros ose vizitën në Betlehem.

Atë që shumë e panë si një grackë fetare ka të ngjarë të jetë e pakëndshme për Pence, i cili është i popullarizuar në mesin e ungjillorëve amerikanë dhe shpesh e tregon besimin e tij në fjalime. Nënpresidenti renditi luftën e të krishterëve të Lindjes së Mesme si një fokus të udhëtimit të tij të vonuar në një fjalim të tetorit në grupin e advokimit në Mbrojtje të të Krishterëve, duke thënë: “Tani është koha për t’i dhënë fund përndjekjes së të krishterëve dhe të të gjitha pakicave fetare”.

Vitet e fundit udhëheqës të tjerë ungjillorë kanë nxjerrë në pah gjendjen e palestinezëve dhe të krishterëve të persekutuar të Lindjes së Mesme, të cilët përballen me çdo gjë, nga fqinjët armiqë tek tensionet me Hamasin në Rripin e Gazës për vrasjet masive të kryera nga grupi i njohur si Shteti Islamik në Egjipt.

Purse e Samaritanit, një organizatë e ndihmës me bazë besimi e drejtuar nga udhëheqësi ungjillor dhe këshilltari i Trump, Franklin Graham, ka ofruar ndihmë urgjente për të krishterët e terrorizuar nga i ashtuquajturi Shtet Islamik në Irak.

Ronnie Floyd, from left, Rodney Howard-Browne, Adonica Howard-Browne, Johnnie Moore, and Paula White stand behind President Trump as he talks with evangelical leaders on July 10, 2017, in the White House. Photo courtesy of

Një nga avokatët më të dukshëm ungjillorë për kauzën është Johnnie Moore, ish-zëvendëspresident i Universitetit të Lirisë, libri më i fundit i të cilit, ” “The Martyr’s Oath: Living for the Jesus They’re Willing to Die For”, përqëndrohet në këtë çështje.

Si një nga këshilltarët e shumtë të Ungjillit që Trump u konsultua për vendimin e Jeruzalemit, ai gjithashtu e mbrojti publikisht lëvizjen. Ai tha se shpërthimi mes palestinezëve që ndajnë besimin e tij nuk tregon gjithë historinë në një rajon me politikë shumë komplekse.

“Në të vërtetë ka të krishterë palestinezë që janë të hapur ndaj këtij vendimi, të cilët nuk janë në gjendje ta shprehin këtë, sepse ata mendojnë se do të jenë të cënueshëm ndaj diskriminimit në komunitetet e tyre”, tha Moore, i cili gjithashtu shërben në një komision këshillimor të IDC. “Ka shumë njerëz që, nëse kanë pikëpamje të ndryshme, nuk do të ndihen të lirë ta shprehin atë pikëpamje të ndryshme”.

Por Philippe Nassif, drejtor ekzekutiv i IDC, sugjeroi që frustrimi midis të krishterëve palestinez është real. Ai tha se organizata e tij, e cila korrespondon me një shumëllojshmëri të traditave të krishtera, ka punuar për të informuar anëtarët e Kongresit dhe administratën e Trump rreth ndikimit të mundshëm të vendimit.

Philippe Nassif, Executive Director of In Defense of Christians (IDC), during the group’s 2017 Summit. Photo courtesy of IDC

“Ne kemi theksuar (për ligjvënësit) se ky vendim mund të ketë disa pasoja për të krishterët në rajon, sidomos për të krishterët palestinezë të cilët janë vërtet të mërzitur”, tha Nassif. “Ne kemi këshilluar administratën që të ecë me shumë kujdes – ata kanë qenë shumë mbështetës të këtyre komuniteteve. … Një vendim i tillë mund t’i vinte me të vërtetë në sy të të krishterëve palestinezë”.

Ndërkohë, të krishterët palestinezë dhe avokatët e tyre mbeten publikisht kritik ndaj vendimit. James Zogby, president i Institutit Amerikan Amerikan, i cili shërbeu në Komisionin Amerikan për Lirinë Fetare Ndërkombëtare nga viti 2013 deri në fillim të vitit 2017, argumentoi se zemërimi rrjedh nga një ndjenjë solidariteti midis palestinezëve pavarësisht nga besimi.

James Zogby, author of Arab Voices, speaks to the Microsoft Political Action Committee at the Microsoft campus on Oct. 21, 2010. Photo courtesy of Creative Commons

“Të krishterët palestinezë e kanë parë gjithmonë veten si pjesë e një komuniteti palestinez – jo të ndarë, por të lidhur me fatin e pjesës tjetër të komunitetit palestinez”, tha Zogby, biri i dy prindërve të krishterë libanezë. “Ata gjithashtu janë ndier të injoruar, të lëkundur dhe ndoshta herë pas here trajtohen si më pak të krishterë nga bashkë-fetarët e tyre në Perëndim”.

Kritika e Zogby u përsërit nga Wadie Abu Nassar, një analiste politike katolike dhe këshilltare e Asamblesë së Ordinarëve Katolikë të Tokës së Shenjtë, e cila foli për Shërbimin e Fesë në emër të Qendrës Ndërkombëtare për Konsultime – think tank e tij në Haifa, Izrael.

“Të krishterët në Lindjen e Mesme, shumica e tyre, besojnë se ungjillorët amerikanë derdhin lot krokodili”, tha Abu Nassar në një intervistë telefonike. “Ungjillorët amerikanë, nëse interesohen vërtet për të krishterët (në rajon), duhet të rrisin mirëkuptimin midis SHBA-ve dhe fqinjëve arabë të saj – e të mos bëhen pjesë e problemit”.

Akujt midis të krishterëve të Lindjes së Mesme dhe ungjillëzimeve të shquara amerikane mbi Izraelin janë ndezur më parë.

Përktheu: Jonilda Zaimaj

Submit a comment